Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2020. 13:05   >>  13:05

EVROPSKA NEDJELJA MOBILNOSTI

Tivat obilježava Svjetski dan bez automobila

U Tivtu će sjutra, kao i prethodnih godina, biti obilježena Evropska nedjelja mobilnosti (eng. European Mobility Week - EMW). Kako je najavljeno, sjutra će dio Ulice II dalmatinske biti zatvoren za saobraćaj u periodu od 10 do 18 časova.

Na ovaj način, kako je saopšteno, Opština Tivat želi sve sugrađane, a i goste podsjetiti na Svjetski dan bez automobila koji se obilježava baš na ovaj datum u sklopu veće, već pomenute manifestacije. Dodaju da će Tivat ovako dobiti još jednu pješačku zonu u samom centru grada i podstaći građane da prošetaju i bar na dan odustanu od korišćenja automobila.

"Za ovu 2020. naši planovi oko obilježavanja EMW su bili veliki: organizovanje planinarskih i pješačkih tura, biciklizam, sportski poligon, trajne mjere kojima bi se postepeno zastupljenost motornih vozila u centru grada, prvo ograničila, a vremenom svela na minimum. Međutim zdravstvena situacija nas je spriječila da sprovedemo ovaj ambiciozan plan”, rekla je Tatjana Jelić sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Opštine Tivat.

“Priznanje koje smo dobili 2018. od Evropske komisije za obilježavanje EMW, sve naše dosadašnje aktivnosti i naš cilj: što čistiji grad održive urbane mobilnost, obavezuju nas da makar simbolično, sve građan podsjetimo da je naša budućnost u odabiru alternativnih vidova prevoza, sa što manje zagađivanja”, dodala je ona.

Evropska nedjelja mobilnosti se  u Crnoj Gori obilježava posljednju deceniju. Tivat je to u početku činio organizovanjem jednodnevnih događaja, da bi se od 2017. opseg aktivnosti proširio na brojne višednevne manifestacije poput: biciklisičkog poligona, kreativnih aktivnosti na parkingu, promocije električnih bicikala, likovnih i sportskih ktivnosti za najmlađe i to na prostorima koji su tradicionalno namjenjeni automobilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније