Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2020. 15:52   >>  15:53

CGO

"AZLP u prijateljskoj posjeti DIK-u"

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) dostavila je Centru za građansko obrazovanje (CGO) zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u Državnoj izbornoj komisiji (DIK). CGO je ranije AZLP-u podnio inicijativu za pokretanje postupka nadzora u DIK-u, zbog sumnje da službenik Skupštine Crne Gore, Vuko Perišić, čije softversko rješenje DIK koristi za provjeru potpisa, obrađuje podatke građana bez pravnog osnova.

 

"I ovaj zapisnik ukazuje na zabrinjavajuće nestručan pristup AZLP-a u primjeni zakonske obaveze zaštite ličnih podataka građana. Ne samo da nije notirana nijedna sporna činjenica niti data ijedna preporuka, već se ušlo direktno u zaštitu DIK-a što bi moralo biti i predmet interesovanja drugih nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli u saopštenju, CGO izražava osnovanu sumnju da je AZLP prekoračio ovlašćenja i doveo u pitanje zakonitost svog rada u pokušaju da ubijedi sve u nepogrješivost DIK-a u ovom slučaju, a što je, ako navode, daleko od činjenica.

"Pravilnik o načinu vršenja nadzora u oblasti zaštite ličnih podataka propisuje da je kontrolor ovlašćen da uzima izjave od odgovornog lica i drugih lica kod subjekta nadzora. Međutim, ovdje imamo do sada neviđen pristup u oblasti inspekcijskog nadzora jer je, kako to proizilazi iz Zapisnika, najveći dio „činjeničnog stanja“ utvrđen „uz kafu“ sa predsjednikom DIK-a, Aleksom Ivanovićem, i službenikom Skupštine, Vukom Perišićem, umjesto da su uzete dvije posebne službene izjave", navodi se u saopštenju CGO.

Kontrolori AZLP-a konstatuju i da su Ivanović i Perišić izjavili da je greškom u zapisnik sa 116. sjednice DIK-a stavljeno da se radi o softverskom rješenju Perišića, namijenjenog za provjeru potpisa podrške izbornim listama, a da je zapravo riječ o ugovorima o djelu zaključenim sa službenicima Skupštine na osnovu Sporazuma o stručno tehničkoj saradnji između DIK-a i Skupštine. Ovakav amaterski pokušaj izvlačenja iz neugodne situacije trebao bi kontrolore ponukati na još detaljnije utvrđivanje činjeničnog stanja, pa možda i uzimanje izjava od svih članova DIK-a da li se radilo o ugovorima o djelu koje su oni greškom tumačili kao softversko rješenje Vuka Perišića. Umjesto toga, kontrolori su vjerovali na riječ Ivanoviću i Perišiću.

Dalje, kontrolori AZLP-a tvrde da su podaci građana obrađeni zakonito, kažu u CGO-u.

"No, oni sami dalje notiraju da su ugovori o djelu sa službenicima Skupštine zaključeni 13. avgusta, nakon potvrđivanja izbornih listi a čemu je prethodila provjera potpisa. Bjelodano je da je servis provjere potpisa bio dostupan građanima i ranije, a CGO je pozvao građane da provjere da li je možda došlo do zloupotrebe njihovog potpisa još 6. avgusta. Stoga je danas jasno da je 11 službenika Skupštine tu provjeru u nekom vremenskom periodu vršilo neovlašćeno jer nijesu imali odgovarajuće ugovore u kojima bi bile regulisane njihove obaveze, uključujući i način postupanja sa ličnim podacima. Podsjećamo da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da ''rukovalac zbirke ličnih podataka može pojedine poslove u vezi sa obradom ličnih podataka iz svog djelokruga povjeriti obrađivaču ličnih podataka ugovorom, koji mora biti u pisanoj formi.''

Kontrolori AZLP-a, kažu iz CGO-a, nijesu utvrdili ni kako je bilo moguće da službenicima Skupštine bude dat CD sa izvodom iz biračkog spiska a da oni nemaju nikakve ugovore sa DIK-om, koji ima pravo na upotrebu ovih ličnih podataka.

"Član 20 Zakona o biračkom spisku navodi za koje slučajeve se izdaje izvod iz biračkog spiska. Taj član ne prepoznaje ovakav slučaj, tako da ostaje nepoznat i osnov prema kojem je MUP ustupio službenicima Skupštine CD sa izvodom iz biračkog spiska, a što je kontrolorima AZLP namjerno ili slučajno promaklo u postupku nadzora."

Kako navode nije jasno ni u kojem aktu se predviđa procedura za rukovanje i uništavanje tog CD-a, koja je detaljno opisana u zapisniku bez navođenja izvora, zbog čega izražavaju sumnju u vjerodostojnost tih navoda.

"Konačno, odredba Zakona o izboru odbornika i poslanika u kojoj se navodi da su drugi državni organi dužni pružati stručnu i tehničku pomoć organima za sprovođenje izbora ne predstavlja automatski osnov za zaključenje ugovora o djelu i isplatu nepoznatog iznosa novca službenicima Skupštine. Ostaje nejasno i na koji način su birani ti službenici Skupština i kako je određivana njihova cijena rada, kao i da li su u istom periodu bili plaćeni i u Skupštini odnosno primali duple nadoknade".

Iz svega što stoji u Zapisniku, kako kažu iz CGO-a, punom nejasnoća čini se jedino jasnim da taj nadzor nije imao za cilj provjeru osnova za obradu ličnih podataka građana, već da se išlo u pravcu ispunjenja formalnosti.

"Tako je to ispala više prijateljska posjeta službenika AZLP-a bivšem kolegi i šefu koji je sada predsjednik DIK-a, nego kontrola zakonitosti obrade ličnih podataka građana. Pristup po kojem se različito zakon primjenjuje zavisno od subjekta je sve samo ne zakonit i stoga CGO poziva novu većinu u Skupštini da prioritetno razmotri kadrovske promjene u Savjetu AZLP-a jer se svakodnevno pojavljuju primjeri koji ukazuju na nestručnost i nesamostalnost u postupanju ovog organa", zaključuju iz CGO-a u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније