Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2020. 22:25   >>  22:28

PEJANOVIĆ

"Mladi faktor u prevenciji nasilnog ekstremizma"

Opasnost od nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu u našoj zemlji je na niskom nivou, ali Crna Gora je, uprkos tome, ozbiljno posvećena suočavanju sa ovim izazovom, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na otvaranju događaja Budi odgovoran partner!, koji je organizovao Forum MNE u saradnji sa Nacionalnim međuresorskim operativnim timom (NOT) i Ministarstvom sporta i mladih.

U Crnoj Gori je uspostavljen kvalitetan strateški, normativni i zakonodavni okvir za prevenciju i borbu sa nasilnim ekstremizmom i radikalizacijom, saopštio je Pejanović.

Državni sekretar je istakao da nasilni ekstremisti i terorističke organizacije ne biraju sredstva za vrbovanje mladih za realizaciju svojih ideja i ciljeva, te da su obrazovanje i angažman svih segmenata društva ključni u borbi protiv ekstremizma.

“Djeca i mladi su osjetljiva kategorija, a obaveza je svih nas da im omogućimo odrastanje u povoljnom društvenom ambijentu, kako bi postali korisni članovi društvene zajednice”, istakao je Pejanović.

Posebna pažnja se, kako je naglasio, posvećuje preventivnim aktivnostima, kako bi se na vrijeme prepoznali elementi radikalnog ponašanja koji mogu voditi ka ovim negativnim pojavama. U toj borbi potrebna je uključenost svih relevantnih aktera društva, naročito onih koji imaju direktan kontakt sa društvenim zajednicama, i samim tim veće mogućnosti za rano prepoznavanje i suzbijanje ovih fenomena.

Pejanović je ovu priliku iskoristio da apeluje na mlade ljude da budu partneri državnim institucijama i civilnom sektoru u ovoj borbi, da pokažu odgovoran odnos prema sebi i svojim vršnjacima, a od posebne važnosti je i bezbjedno korišćenje interneta i društvenih mreža.

Tokom današnjeg događaja učesnici će kreirati preporuke za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma koje će biti sastavni dio kratke brošure, Manifesta mladih. Brošura će predstavljati osnovu za učesnike koji će nakon događaja sa svojim mentorima pripremiti i sprovesti radionice sa vršnjacima tokom Nedjelje aktivizma mladih u prevenciji i suzbijanju nasilnog ekstremizma u Rožajama, Plavu, Nikšiću i Podgorici.

Događaj se sprovodi u okviru projekta Budi odgovoran partner!- Uloga mladih u prevenciji i suzbijanju nasilnog esktremizma koji je finansijski podržan od strane Evropske omladinske fondacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније