Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 09. 2020. 13:58   >>  13:58 1

APEL HRA/IA

Nadležni da istraže do kraja incidente u Pljevljima

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) apelovali su na nadležne organe da do kraja istraže sve incidente u Pljevljima u periodu od 31. avgusta do 9. septembra.

U zajedničkom saopštenju tih nevladinih organizacija (NVO) navodi se da su za incidente u Pljevljima do sada procesuirane četiri osobe, dvije za dva krivična djela počinjena na štetu tri osobe, i dvije osobe za ukupno tri prekršaja.

HRA i IA su zatražili od Uprave policije informacije o tome koliko su prekršajnih i krivičnih prijava podnijele nadležne institucije i građani u periodu od 31. avgusta do 9. septembra, u kontekstu remećenja javnog reda i mira i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

„Ugrožavanja sigurnosti građana ili drugih krivičnih djela do kojih je možda došlo u kontekstu povećanih tenzija u periodu poslije objavljivanja izbornih rezultata u Pljevljima i drugim mjestima u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Uprava policije odgovorila da su od 31. avgusta do 9. septembra podnijete ukupno dvije krivične prijave protiv dvije osobe zbog dva krivična djela na štetu tri lica, i to zbog počinjenog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i krivičnog djela teška tjelesna povreda.

Osim toga, kako su kazali iz HRA i IA, podnijete su dvije prekršajne prijave protiv dvije osobe za počinjena tri prekršaja, i to za „grubo vrijeđanje i naročito drsko ponašanje“ kao i za „fizički napad ili fizički obračun“ sa „grubim vrijeđanjem i naročito drskim ponašanjem“.

„Takođe, imajući u vidu izjavu bivšeg glavnog imama Islamske zajednice u Pljevljima, Samira Kadribašića, da je zabrinut da je napad na prostorije Islamske zajednice (IZ) kvalifikovan samo kao prekršaj, pitali smo Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Pljevljima kako je kvalifikovalo taj napad“, naveli su iz tih NVO.

Prema njihovim riječima, iz ODT-a su kazali da je napad na prostorije IZ – lomljenjem stakala na ulaznim vratima i ubačenom porukom „Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“ kvalifikovan kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

„U tom slučaju, koliko je poznato, još uvijek nema osumnjičenih, odnosno krivična prijava nije podnijeta protiv bilo koga“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA i IA su ocijenili da je bilans krivičnih prijava za incidente poslije izbora ono što ostaje kao zvaničan podatak o razmjerama tih incidenata.

Kako su naveli, iako postoje informacije o zastrašivanju građana i ispisivanju drugih poruka mržnje u Pljevljima, činjenica je da svi ti incidenti i njihovi izvršioci nijesu prijavljeni policiji, kao i to da policija na incidente nije odmah reagovala podnošenjem krivičnih prijava protiv konkretnih osoba.

„Nadamo se da se u Crnoj Gori neće ponavljati izazivanje mržnje na bilo koji način, a posebno ne omalovažavanjem ratnih zločina i njihovih žrtava“, kazali su iz HRA i IA.

Oni su pozvali građane da prijavljuju takve incidente i njihove počinioce, kako bi bilo osnova da oni budu kažnjeni i da se na taj način sprečava slično ponašanje.

„Apelujemo na policiju da otkrije i izvršioca napada na prostorije IZ i identifikuje počinioce drugih incidenata koji su joj prijavljeni“, dodaje se u saopštenju HRA i IA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније