Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

26. 09. 2020. 10:51   >>  10:52 1

PSIHOLOŠKINJE

"Prioritet mentalno zdravlje djece"

Jedan od prioriteta svih obrazovnih ustanova u narednom periodu biće mentalno zdravlje djece i komunikacija sa njima, poručile su psihološkinja i predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić i psihološkinja škole “Savo Pejanović” Milica Pušonjić. One su istakle da odrasli budu primjer djeci kako se poštuju pravila.

“Prvog oktobra učenici će ući u klupe ili uspostaviti kontakt sa školom i krenuti sa novim obavezama, a mi ih dočekujemo spremni. Važno je pak istaći da će djeca poštovati pravila ukoliko im mi damo primjer. Svi mi odrasli – učitelji, roditelji, bake i deke smo modeli, pa će se oni ponašati onako kako se mi ponašamo”, naglasila je Pušonjić.

Ona je dodala da je potrebno djeci objasniti da treba da budu odgovorni, da odrasli treba takođe da se ponašaju odgovorno, i da će tada i aktuelna situacija kraće trajati.

“Sada je primarno ne samo gradivo koliko njihovo mentalno zdravlje. To znači da treba da ih pitamo kako podnose situaciju, da razgovaramo sa njima oko toga kako su se osjećali prethodnih mjeseci, kao i da im pokažemo da smo srećni što su su ponovo u kontaktu sa školom. Posebno je važno kod djece razvijati otpornost, odnosno mogućnost da sa uspjehom prevazilaze krizne situacije, ali i sposobnost da bez velikog stresa i posljedica prihvate one situacije koje ne mogu da promijene”, kazala je psihološkinja.

Predstavnica Ministarstva prosvjete i takođe psihološkinja Tamara Milić poručuje da  je jedan od prioriteta komunikacija – posebno vaspitača sa roditeljima.

“Ono što je izuzetna prednost jeste da smo mi već uspostavili dobar model saradnje i međusobnog odnosa sa roditeljima. Istovremeno, potrebno je da ovo vrijeme roditelji iskoriste za pripremu djece za dolazak u školu i vrtićke vaspitne grupe. Dodatno, svi bi trebalo da se pridržavamo određenih pravila, čime djeci dajemo osjećaj sigurnosti. Učenje po modelu je od velike važnosti – u ovom momentu to su roditelji, a na to se kasnije nadovezuju vaspitači i okolina”, kazala je ona.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније