Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 09. 2020. 21:00   >>  21:00 11

ISTRAŽIVANJE DFC

Srpski mediji imali preko deset hiljada objava o CG

U srpskim medijima je za godinu bilo više od deset hiljada objava o Crnoj Gori, pokazalo je jednogodišnje istraživanje Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Istraživanje DFC-a, kojim je obuhvaćeno 10.630 tekstova sa ključnom riječju "Crna Gora", pokazalo je koji su narativi i u kojoj mjeri plasirani putem najčitanijih srbijanskih portala u Crnoj Gori.

Kako su naveli iz DFC-a, analiza je pokazala da su u prethodnih 12 mjeseci portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir, Informer i Novosti u kontinuitetu bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori, ali u isto vrijeme oni koji su širili sadržaj upitnog kvaliteta.

“Svakodnevno izvještavanje srbijanskih medija o Crnoj Gori ne bi bilo ni po čemu specifično da ta izvještavanja nijesu obilovala dezinformacijama, lažnim vijestima, senzacionalističkim naslovima i narativima kojima se obraćaju širokoj čitalačkoj publici”, navodi se u analizi.

Kako se dodaje, analizirani mjesečni medijski pregledi pokazuju i to da su srbijanski portali i te kako čitani u Crnoj Gori, što dodatno zabrinjava zbog mogućnosti manipulisanja crnogorskim javnim mnjenjem.

“Iako su crnogorsku društveno političku scenu ove i protekle godine obilježili krupni događaji - usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, litije izazvane tom odlukom, koronavirus i parlamentarni izbori koji su sa sobom nosili niz novih narativa, negativni narativi o našoj državi skoro svakodnevno su lansirani”, pokazuje analiza DFC-a.

Iz DFC su rekli da je analiza pokazala da je najčešći narativ da je Crna Gora kriminalna i zarobljena država.

"Čime se želi poslati poruka da kriminalne aktivnosti u regionu potiču iz Crne Gore, da najozloglašeniji kriminalni klanovi, likvidacije, pljačke, otmice i šverc droge imaju uporište u Crnoj Gori, ali i da je Crna Gora zarobljena država u političkom i društvenom smislu", navodi se u analizi.

Kako su dodali, neke od poruka koje se isčitavaju i koje sugerišu o lošem stanju u Crnoj Gori su da su državne institucije zarobljene jer u njima vlada korupcija i nepotizam, da crnogorski režim ne poštuje ljudska i vjerska prava i nastoji stvoriti privatnu državu.

“Narativ koji mjesecima puni stupce srbijanskih medija, a na značaju je posebno dobio održavanjem litija, izjavama da će Srbija uraditi sve da ih zaštiti od diskriminacije crnogorskog režima", kazali su iz DFC-a.

Navodi se da je analiza pokazala da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, održavanjem litija i dešavanjima u Budvi, potenciran narativ da je Crna Goria nestabilna dražava, da može doći do nemira i građanskog rata, kao i da crnogorski režim sprovodi represiju.

"Na dnevnom nivou je izvještavano da crnogorska vlast izvodi policiju da hapsi, prebija i progoni vjerni narod i sveštenike, da ne dozvoljava izražavanje stavova na društvenim mrežama, te da se na svaki način obračunava sa neistomišljenicima", rekli su iz DFC-a.

U analizi se navodi da je u cilju jačanja tog narativa na meti srbijanskih medija bila i Vojska Crne Gore koju vlast, navodno, izvodi na ulice "da spriječi litije".

Kako su kazali, analiza pokazuje da ni pandemija koronavirusa koja je pogodila planetu nije utišala ton srbijanskih online medija.

„Štaviše, plasirane su vijesti da su crnogorske vlasti nesposobne da se izbore sa virusom i da Crna Gora krije da ima inficiranih Covidom-19", pokazuje analiza.

U vrijeme pojave koronavirusa i mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, u prvi plan je istaknut narativ da je koronavirus samo izgovor vlasti da zaustavi njihovo održavanje.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније