Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 09. 2020. 12:30   >>  20:50 9

U NEDAJNU

Vijenci na spomen-obilježje Vidoju Žarkoviću

U pivskom selu Nedajno danas su položeni vijenci na spomen-obilježje Vidoju Žarkoviću, na dan kada je Žarković prije dvadeset godina preminuo u Parizu.

Inicijativu da taj zaslužni Pivljanin u rodnom selu dobije obilježje pokrenula je organizacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, na predlog porodice Žarković, koja je i finansirala gradnju spomenika.

Prethodno je saglasnost dobijena od Vlade, a 17. septembra, na sjednici Skupštine opštine Plužine usvojena je odluka o podizanju spomen-obilježja Vidoju Žarkoviću.

Kćerka Vidoja Žarkovića Branislava Žarković zahvalila je prusitnima što se sjećaju njenog oca i što, kako je navela, dijele ideje antifašizma i borbe za slobodu i kvalitetniji život. 

Predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić naveo je da mu je drago što je spomenik podignut u rodnom selu Vidoju Žarkovića, na ponos Crne Gore.

Spomen-obilježje u Nedajnu zauzima parcelu od ukupno 100 metara kvadratnih, sagrađeno je od bijelog kamena, sastoji se od „guvna” u čijem centru je postavljen spomenik visine 160 centimetara sa Žarkovićevim likom u bronzi.

Vidoje Žarković se četrnaest godina priključio Narodno-oslobodilačkoj borbi (HOB), a po završetku Drugog svjetskog rata obavljao je niz važnih državnih funkcija tadašnje Jugoslavije i Crne Gore. Bio je admiral JNA, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine, a tokom rata i poslije dobitnik je brojnih ordena i priznanja.

Zaslužan je i za poslijeratni razvoj opštine Plužine jer se zalagao za projekte poput HE „Piva”, otvaranje sada već godinama pod katancem Fabrike elektrod a, te izgradnju i rekonstrukciju puteva, elektrifikaciju svih sela u Pivi.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније