Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta ]

30. 09. 2020. 14:43   >>  14:42

U PODGORICI

Igmanska inicijativa usvojila Deklaraciju povodom 20 godina postojanja

Predstavnici Igmanske inicijative, koalicije organizacija građanskog društva koja se zalaže za normalizaciju odnosa zemalja "dejtonskog četvorougla" - Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine - potpisala je danas u Podgorici, povodom 20 godina postojanja tog pokreta, Deklaraciju u kojoj je navela da njena misija nije završena, jer su u regionu i dalje jake snage koje se suprotstavljaju procesima normalizacije.

"Misija Igmanske inicijative nije završena, jer su na Zapadnom Balkanu još uvijek aktivne politike i snage koje su suprotstavljene procesima uzajamnog poštovanja, razumijevanja, regionalne saradnje, i nije ostvaren neophodan napredak pojedinih država regiona u procesu evropskih integracija i njihove unutrašnje izgradnje na principima građanskih vrijednosti i vladavine prava", navodi se u Deklaraciji o programskim zadacima.

Igmanska inicijativa definisala je 10 programskih zadataka, među kojima je angažovanje na otklanjanju preostalih sporova u odnosima država "dejtonskog četvorougla", te na daljoj izgradnji i jačanju međusobnog razumijevanja, povjerenja i saradnje u regionu, po uzoru na druge uspješne modele regionalne saradnje, poput Nordijskog modela, kroz veći nivo saradnje sa Evropskom unijom.

Dodaje se da će Igmanska inicijativa djelovati u pravcu prepoznavanja, izolovanja i suzbijanja politika i snaga koje otežavaju napredak i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, i koje su prijetnja njenoj cjelovitosti i teritorijalnom integritetu, a time i miru, stabilnosti, napretku i saradnji čitavog regiona.

Navodi se da će nastaviti da se zalažu za jačanje vladavine prava, suočavanja sa prošlošću i procesuiranja odgovornih za zločine tokom devedesetih, uzajamnog poštovanja, eliminisanja kleronacionalizma, kriminala i korupcije, ali i za promociju korišćenja pogodnosti koje postoje usljed srodnosti kultura i jezika u regionu.

Igmanska inicijativa je saopštila da će se zalagati da se ostvari zadovoljavajući način ostvarenja slobode kretanja ljudi, robe, usluga, kapitala u državama Zapadnog Balkana i uklanjanju preostalih prepreka.

Dodali su da će, između ostalog, posvetiti pažnju položaju mladih, posebno u cilju postizanja sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, unapređujući ekonomski, socijalni i ukupni ambijent za njihovo usavršavanje i zapošljavanje.

Najavili su da će formirati Igmanski klub, koji će operacionalizovati aktivnosti Inicijative i u svakoj od država regiona obezbijediti njihovo sprovođenje.

"Pomagaćemo da javni i civilni sektor država Zapadnog Balkana nastavi saradnju u okviru Berlinskog procesa, kako bi njegovi potencijali bili iskorišteni za unapređivanje saradnje i ukupne situacije u regiji i u svakoj državi posebno", piše u saopštenju.

Deklaraciju su potpisali predsjednici Savjeta inicijative za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Branko Lukovac, Aleksandar Popov i Vehid Šehić, kao i kopredsjednici Savjeta za Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju Branislav Radulović, Eugen Jakovčić i Milan Antonijević.

Igmanska inicijativa je osnovana u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od 100 organizacija građanskog društva, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH.

Igmanska inicijativa nastala je u znak sjećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspjela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније