Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2020. 15:50   >>  16:27 2

SJUTRA POČETAK

Škole spremne, pratiće situaciju

Vrtići i škole spremno dočekuju početak školske godine sjutra, 1. oktobra, od kada će se rad organizovati po smjernicama Instituta za javno zdravlje, ali i intenzivno pratiti stanje narednih dana, jer je uspostavljeni model podložan promjenama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Taj model znači da vrtići počinju sa radom, dok će škole funkcionisati tako što će đaci od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole pohađati nastavu u školi sa skraćenim časovima, a ostali online, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi.

Direktorica direktorata nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da je preko Uprave za imovinu organizovana nabavka dezinfekcionih i drugih sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile same škole i vrtići, tako da će ustanove biti opremljene, a držaće se i distanca i poštovati ostale mjere.

“Prema posljednjem istraživanju UNICEF-a i ambasade Velike Britanije koje je sproveo IPSOS, ¾ roditelja se zalaže sa otvaranje škola, uz primjenu adekvatnih mjera prevencije. Škole će, sa svoje strane, učiniti zaista sve da djeca budu sigurna i da škole budu prijatno, ali istovremeno maksimalno epidemiološki kontrolisano okuženje, ali kako je jedan od ključnih elemenata bezbjednosti djece i ponašanje mimo školskog dvorišta, velike nade polažemo i u roditelje, koji su naši partneri. Trenutna epidemiološka situacija vrlo je kompleksna, mijenja se iz dana u dan, tako da očekujemo i mogu’a prilagođavanja i izmjene modela po kome sjutra đaci kreću. No, vidjećemo šta će se dešavati narednih dana”, rekla je Nikolić Vučinić.

Direktorica podgoričke škole “Vuk Karadžić”, Svetlana Drobnjak kazala je da je određena bojazan potpuno očekivana, ali poručuje da su sve škole, od onih gradskih do seoskih, uradile sve što su mogle i što je trebalo da bi djeca bila bezbjedna.

''Od opremanja sredstvima za dezinfekciju do toga da ćemo razgovarati sa njima, učiti ih kako se drži distanca, nosi maska i sl. Djeci je potrebno poručiti prije svega da je ovo privremeno stanje, da maske nosimo da bismo zaštitili ne samo sebe nego i svoje bake i deke, te da što se bolje budemo pridržavali mjera, to će one kraće trajati, a mi ćemo se lakše i brže moći vratiti redovnim aktivnostima u starom okruženju”, navela je Drobnjak.

Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od sjutra emitovati na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole; Uci doma 2 (MNE sport 2) i to 6. 7. 8. 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uci doma 3 (MNE sport 3) i to 2. 3. 4. razred srednje škole.

Programska šema je će zajedno sa detaljnim rasporedom časova, bit objavljivana svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me gdje će biti pregledno i detaljno data, ali i na sajtu Ministarstva www.mps.gov.me; sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније