Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2020. 10:55 >> 10:55
1

BJEKOVIĆ

Igmanskom inicijativom do boljih odnosa među državama regiona

Aktivnosti Igmanske inicijative značajan su doprinos unapređenju odnosa među državama regiona jer je, na još uvijek tenzičnim balkanskim prostorima krhke demokratije, neophodno jačati razumijevanje, poštovanje i građanske vrijednosti, ocijenio je ombudsman Siniša Bjeković.

Članovi Savjeta Igmanske inicijative i koordinatori Vehid Šehić (Bosna i Hercegovina), Eugen Jakovčić (Hrvatska), Aleksandar Popov, Milan Antonijević (Srbija) Branko Lukovac i Branislav Radulović (Crna Gora) posjetili su instituciju Zaštitnika ljudksih prava i sloboda Crne Gore, nakon što su potpisali Deklaraciju o programskim zadacima Inicijative.

Kako je saopšteno iz kancelarije zaštitnika, Bjeković je iskazao poštovanje za istrajnost i posvećenost Igmanske inicijative kako u promociji vrijednosti demokratije, vladavine prava, suživota i tolerancije, tako i za doprinos suočavanju s prošlošću njenom razumijevanju i približavanju mlađim generacijama.

“Ovakve inicijative potrebne su i korisne društvima Zapadnog Balkana dok god su na društveno-političkoj sceni prisutne pojave netolerancije, govora mržnje, rasizma i diskriminacije koje ugrožavaju građanske principe i usporavaju razvoj ka društvima zapadnih demokratija”, kazao je Bjeković.

Zaštitnik je, kako se dodaje u saopštenju, predstavio mandat, djelovanje i aktivnosti institucije u ostvarivanju zaštite ljudskih prava i sloboda i njenoj promociji.

"Predstavljajući razloge za donošenje Deklaracije, poslije dvije decenije djelovanja i značajnih rezultata koje je ostvarila Inicijativa, njeni predstavnici ukazali su da misija nije završena jer na Zapadnom Balkanu nije ostvaren neophodan napredak pojedinih država regiona u procesu evropskih integracija i njihove unutrašnje izgradnje na principima građanskih vrijednosti i vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Igmanske inicijative upoznali su zaštitnika i zamjenicu za zaštitu od diskriminacije Nermu Dobardžić sa aktivnostima koje preduzimaju i planovima za buduće djelovanje, izražavajući uvjerenje da dosadašnji rad Zaštitnika daje legitimna očekivanja za dalji uspješan rad na ovom pitanju.

Na sastanku je, kako su kazali, iskazana obostrana želja za uspostavljanjem bliže i konkretnije saradnje u narednom periodu.

"Razgovarano je i o govoru mržnje i aktivnostima Zaštitnika na promociji generalne preporuke Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije broj 15 o suzbijanju govora mržnje, kao i o načinima izvršenja preporuka koje Zaštitnik daje u postupcima po pritužbama i u postupcima pokrenutim po sopstvenoj inicijativi", navodi se u saopštenju.

Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000.godine, kao jedinstvena mreža više od 100 nevladinih organizacija, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nastala je kao znak sjećanja na april 1995.godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman uspjela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније