Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2020. 22:36   >>  22:33

URA ROŽAJE

"OŠ Daciće u haotičnom stanju, nadležni nezainteresovani"

"Požar koji se desio u maju 2020. godine, na području Dacića i Bukelja u Rožajama, ostavio je iza sebe veliku materijalnu štetu i posljedice. Između ostalog pomenuti požar zahvatio je i OŠ Daciće, jedinu školu u Rožajama koja je na albanskom jeziku i koja je simbol opstanka i očuvanja identiteta jednog manjinskog naroda kod nas”, saopštili su iz odbora Građanskog pokreta URA u Rožajama.

 

Kako su podsjetili, više puta su reagovali i tražili od nadležnih da utiču na poboljšanje uslova, a takođe i apelovali da se otvori i jedno odjeljenje na albanskom jeziku u srednjoj školi.

"Ono što jasno ukazuje da se prethodna vlast maćehinski odnosila prema Rožajama, a posebno prema ovoj školi, jeste i podatak da je škola i poslije požara i silnih obećanja ministra prosvjete Damira Šehovića i generalnog direktora Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica Maraša Dukaja da će pomenuta škola biti spremna do septembra za nastavu, nažalost ostala u haotičnom stanju, neopremljena za školsku nastavu. Oni su još tada izrazili žaljenje zbog štete i istovremeno obećali da će vrlo brzo pokrenuti tender za početak radova na izgradnji škole, kako bi učenici u septembru imali obnovljenu školu u skladu sa kompletnim planom obnove koji je Ministarstvo prosvjete pripremilo u aprilu prošle godine", kazali su iz rožajskog odbora URE.

Ističu da će, zbog toga što OŠ Daciće još nije rekonstruisana, nastava početi u preuređenim prostorijama ambulante.

"Zanimljivo je i to da se ovih dana mnogo albanskih političara, kako iz zemlje, tako i iz regiona, oglasilo oko aktuelnih dešavanja u našoj zemlji, ali kad je u pitanju ono najvažnije za jedan narod, obrazovanje djece, ostali su nijemi i nezainteresovani. Smatramo da Vlada pod hitno mora riješiti ovaj problem i pokazati da manjine u Rožajama nisu skupina za politička podmirivanja i poentiranja ili manipulisanje, već da svi zaslužujemo jednaka prava i jednake uslove na obrazovanje", zaključili su iz odbora URE u Rožajama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније