Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

04. 10. 2020. 08:03 >> 08:04
2

PLASMAN PROIZVODA

Viškove otkupili trgovci i Vlada

Otkup poljoprivrednih proizvoda i ove godine se i pored pandemije korona virusa, odvijao uglavnom nesmetano, a tamo gdje je bilo zastoja, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo kroz komunikaciju sa otkupljivačima i proizvođačima, stvarajući time klimu za njihovu bolju saradnju i dogovor, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Iz ovog Vladinog resora su naveli da je saradnja uglavnom bila dobra, jer je pokazan visok nivo odgovornosti i razumijevanja za nastalu situaciju od strane otkupljivača. Poljoprivredni proizvođači, koje je Pobjeda kontaktirala, istakli su da su i pored problema sa plasmanom proizvoda koji je bio izazvan posljedicama epidemije korona virusa i slabom turističkom sezonom, uglavnom uspjeli da prodaju svoju robu, prvenstveno zahvaljujući intervencijama na tržištu Ministarstva poljoprivrede i dobroj saradnji sa veletrgovinskim firmama i trgovačkim lancima.

- Posebno želimo istaći značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odnosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, uvažavajući prednosti kratkih lanaca snabdijevanja – istakli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da su u okolnostima koje su nastale zbog pandemije, najugroženiji upravo bili proizvođači koji su plasman proizvoda pretežno orijentisali na prodaju kroz turizam.

- Važno je napomenuti da to nije bio slučaj u svim sektorima, odnosno da su samo određeni sektori naročito bili pogođeni, a Ministarstvo je shodno tome i reagovalo i pružalo pomoć sektorima i proizvođačima kod kojih su nastavak proizvodnje i dohodak bili ozbiljno ugroženi – rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima sektori poljoprivrede i ribarstva u značajnoj mjeri su se suočili sa izazovima uzrokovanim pandemijom kovida-19. U pojedinim oblastima bilo je zastoja i problema u plasmanu, međutim, ti problemi su uglavnom prevazilaženi.

Oni su podsjetili da je Vlada, kroz stalnu komunikaciju sa proizvođačima, pažljivo pratila i analizirala sve izazove i situaciju na tržištu i u okviru drugog paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi i ribarstvu, odnosno poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima, vrijedan 17 miliona eura.

- Uspješnom realizacijom svih šest mjera iz ovog paketa uspjeli smo u ovim zahtjevnim uslovima da sačuvamo stabilnost tržišta, proizvodnju i radna mjesta, održimo dohodak proizvođača koji su bili posebno ugroženi. Istovremeno, sve mjere bespovratne podrške iz agrobudžeta realizovane su nesmetanom dinamikom, uz veliko interesovanje korisnika – kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je kroz ovaj paket realizovano šest mjera: avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci, nova povoljna kreditna linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate i program intervencija na tržištu, koji se još realizuje.

Predstavnici ovog Vladinog resora su naveli da je kroz Program intervencija na tržištu pokrenut niz mjera u onim sektorima koji su bili ugroženi.

- Smatramo da smo za sada ostvarili dobre rezultate, odnosno da su mjere intervencije dale rezultate – istakli su iz Ministarstva.

Oni su napomenuli da su u fokusu implementacije ovog programa oni sektori, odnosno proizvođači, koji su proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turizam.

- Usljed značajno smanjene turističke potrošnje došlo je do stvaranja zaliha u proizvodnim pogonima i postojao je rizik od propadanja proizvoda, čime je i dalja proizvodnja dovedena u pitanje. Takođe, reagovalo se i tamo gdje je situacija sa pandemijom značajno uvećala troškove proizvodnje, pa je samim tim i održivost iste i dohodak proizvođača bio doveden u pitanje – sopšteno je iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније