Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

05. 10. 2020. 07:36 >> 07:39
1

ANTONIJEVIĆ

Društvo se ne može graditi na podjelama

Direktor Fonda za otvoreno društvo i kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Milan Antonijević očekuje da koalicija koja je osvojila većinu na izborima 30. avgusta, nije samo koalicija protiv DPS-a i Mila Đukanovića.

“Ona ima programske ciljeve koji su kvalitetni, koji mogu pomjeriti Crnu Goru, mogu je dovesti u EU koja kada procjenjuje kakvu zemlju i društvo želi da primi u svoje okvire cijeni i da li je to društvo dugoročno stabilno, da li su svi politički akteri takvi da mogu voditi zemlju naprijed”, kazao je Antonijević.

Dodaje i da je lako uživati u populizmu.

“Međutim kada dobijete moć u svoje ruke onda je jedino potrebno pokazati ozbiljnost, zrelost i spremnost da mijenjate društvo. Nova parlamentarna većina se na to obavezala sporazumom”, istakao je u intervjuu Pobjedi Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo i kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju.

Igmanska inicijativa je, kako ističe, davala podršku svim procesima koji su vodili ka smirivanju tenzija, čini mi se da je i referendum 2006. godine tome doprinio.

“Društvo se ne može graditi na podjelama, a to se sada vidjelo i na primjeru Crne Gore”, naveo je Antonijević.

On ističe i da nam trebaju vlade koje vode društva naprijed.

Tvrdi i da postoji spremnost na dijalog u umjerenim dijelovima Srpske pravoslavne crkve i da sa njima treba tražiti „zajednički jezik“.

“Svim društvima je potreban taj konsenzus, naročito u kriznim situacijama. To je jedna od poruka koje smo čuli i od predsjednika crnogorske skupštine Alekse Bečića na sastanku koji je Igmanska inicijativa imala sa njim. I nama su sada podignuta očekivanja”, rekao je Antonijević.

On navodi i da živimo u regionu gdje potrebno uskladiti djelovanje više faktora.

“Morate imati zaista ogromnu zrelost svih političara u svim zemljama regiona da bi se ta klatna u istom ritmu mogla kretati. Prosperitet, mir i sigurnost, čini mi se, u ovom trenutku mnogo su bitniji građanima nego bilo kakva svađa. Možete proizvesti sukobe u veoma kratkom roku neodgovornim potezima jedne od ovih zemalja”, zaključio je Antonijević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније