Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2020. 11:04 >> 11:04

NOVI ELEKTRONSKI SERVIS

Omogućen uvid u troškove liječenja

Osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje na portalu www.ezdravlje.me i mobilnoj aplikaciji od danas je dostupan je novi, deveti po redu, elektronski servis eEK "Elektronski ekonomski karton" koji omogućava osiguranicima uvid u nastale troškove za ostvarivanje njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Iz Fonda zdravstva ističu da je na taj način postignut veći nivo transparentnosti i mogućnosti kontrole.

"U kartonu je prikazan iznos troškova za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, troškova drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, kao i iznos participacije za osiguranika po pojedinim kategorijama", kazao je direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić.

Osiguranicima je, dodaje Čirgić, data mogućnost detaljnog pregleda troškova počevši od 1.januara 2019.godine a posebnom stavkom prikazan i ukupan iznos troškova i participacije od početka elektronske evidencije usluga u IISZ.

Dakle, i za period prije 2019.godine, za evidencije koje smo imali u ranijem periodu.

"eEK je od značaja i za sam Fond i ukupno za cijeli zdravstveni sistem zbog mogućnosti koje se otvaraju njegovim korišćenjem, i što nas približavaju jednom od ciljeva reformi da sredstva prate osiguranike. Dobijamo mogućnost preciznije procjene finansijskih potreba zdravstvenog sistema i bolje alokacije resursa", kazao je Čirgić.

Direktor Fonda zdravstva dodaje da su stvoreni i uslovi za izradu novih alata finansijskih indikatora potrošnje u zdravstvu, koji su važni pokazatelji za praćenje zdravstvenog sistema, a uporedivi su unutar zemlje i u odnosu na druge zemlje.

"Pokazatelji nam daju informaciju o opštim trendovima potrošnje za zdravstvo i omogućavaju međunarodna poređenja koja nas upozoravaju na područja u kojima država odstupa od drugih evropskih zemalja. Takva međunarodno uporediva analiza može služiti kao dodatni argument u formulisanju ciljeva i određivanju prioriteta zdravstvenih politika. U isto vrijeme su ovi pokazatelji također alat za praćenje i evaluaciju postizanja postavljenih ciljeva", kazao je Čirgić.

On dodaje da Fond za zdravstveno osiguranje u kontinuitetu svojim aktivnostima nastoji da utiče na razvoj zdravstvenog sistema, kao što se, kako je kazao, i primjećuje i kroz stalni razvoj i unapređenje integralnog informacionog sistema zdravstva.

"Tako da već sada možemo najaviti i deseti servis elektronski zdravstveni karton pacijenta", zaključio je Čirgić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније