Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 10. 2020. 20:35 >> 22:56

LAPČEVIĆ

Proizvodnja sačuvana, plasman nesmetan

U vrijeme korona virusa Crna Gora je uspjela da sačuva svoju poljoprivrednu proizvodnju. Nije realno očekivati prihod u poljoprivredi kao što je to bilo prethodnih godina. Problemi nijesu bili isti u svim sektorima, u nekima ih nije ni bilo, neke proizvodnje su zaradile više nego prethodnih godina, otkup poljoprivrednih proizvoda nije stao, cijena je održana stabilnom. To je gostujući u Dnevniku 2 Televizije Crne Gore kazala šefica radne grupe za poglavlje 11 i šefica odjeljenja za ekonomske nalaze i tržiste, Kristina Lapčević.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije, konstatovan je dobar napredak u poglavljima 11-poljoprivreda i ruralni razvoj, 12-bezbjednost hrane, veterina i fitosanitrna politika, dok je u poglavlju 13-ribarstvo, postignut određeni napredak.

Poglavlje 11, poljoprivreda i ruralni razvoj, dobilo je ocjenu 4, odnosno, dobar napredak. Lapčević je gostujući u Dnevniku 2 Televizije Crne Gore najprije napomenula da je poglavlje 11 jedno od najvažnijih u pregovaračkom procesu. Pred našom administarcijom je, ističe, zahtjevan posao.

"Uradili smo dosta toga. Potvrda toga šta smo uradili je Izvještaj o napretku u kojem je konstatovan dobar napredak za izvještajni period a posebno apostrofirano da je ostvaren dobar napredak u poglavlju 11, naročito u dijelu koji se odnosi na implenetaciju IPARD-a i dijelu implementacije akcionog plana odnosno njegove revizije što je početno mjerilo za otvaranje pregovora", kazala je Lapčević.

Ovo nam, kaže Lapčević, govori da smo postigli veliki uspjeh do sada.

Ona napominje da je Poglavlje 11 jedno od rijetkih poglavlja gdje ima mjesta za pregovore.

"Svi znamo da pregovori o članstvu ne predstavlju klasičana vid pregovora već prihvatanje pravne tekovine EU. Ostao nam je dio vezan za uspostavljanje određenih sistema za implenetaciju zajedničke poljoprivredne politike kao i izgradnja nekih softvera na kojima već radimo, takođe, usklađivanje direktnih plaćanja, nastavak usklađivanja sa određenim politikama iz Akcionog plana", pojasnila je Lapčević.

Korona virus je, kako je kazala, poremetio planove za ovu godinu koji su bili jako ambiciozni.

"Određene aktivnosti koje su bile bitne za nas i nastavak integracija smo prekinuli i nijesmo ih mogli implementirati kako zbog mjera u našom zemlji tako i zbog mjera u državama članicama i Evropskoj komisiji", kazala je Lapčević.

Pored toga, dodaje, fokus je bio na našim poljoprivrednim proizvođačima i tome da se sačuva domaća poljoprivredna proizvodnja u mjeri u kojoj se to može u ovim okolnostima. Pored svih problema i izazova koji su, kako je ocijenila, bili jako veliki u prethodnom periodu, Lapčević smatra da su u tome uspjeli.

"Uspjeli smo da realizujemo sve mjere iz Agrobudžeta, sve investicije koje su bile predviđene, da obezbijedimo repromaterijal za zasnivanje i održavanje poljoprivredne proizvodnje u svim sektorima a pored toga Vlada je donijela poseban paket podrške sektorima poljoprivrede i ribarstva čiji je cilj saniranje ekonomskih posljedica izazvanih koronom gdje smo imali 6 mjera od kojih smo 5 realizovali", precizirala je.

Na pitanje da li su poljoprivrednici u minusu Lapčević je kazala da nije realno očekivati isti prihod kao prethodnih godina.

"Problemi nijesu bili isti u svim sektorima u nekima ih nije ni bilo, neke proizvodnje su zaradile više nego prethodnih godina. Tamo gdje je bilo problema mi smo reagovali. Mislim da smo uspjeli jer nije stao otkup poljoprivrednih proizvoda, cijena je održana stabilnom, uspjeli smo da se na neki način oslobodimo zaliha i da relaksiramo te proizvodne pogone tako da mislim da smo uspjeli u tome", kazala je Lapčević.

Pred nama je, zaključuje, izazovan period jer, kako je kazala, ne znamo šta će se dešavati sa korona virusom.

"Mi ćemo nastaviti sa implementacijom mjera i nastaviti da pomažemo poljoprivrednim proizvođačima", zaključila je Lapčević gostujuću u Dnevniku TVCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније