Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

13. 10. 2020. 06:56 >> 06:56

U IZVJEŠTAJU EK

Pešić: Prepoznat napredak u monitoringu Tare

Napredak u monitoringu rijeke Tare konstatovan u izvještaju Evropske komisije u segmentu o zaštiti prirode najbolja je potvrda koliko je tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta uradio odličan posao, kazao je Pobjedi dr Vladimir Pešić, koji je na čelu stručne ekipe koja od prošle godine radi monitoring faune dna "Suze Evrope".

Kako je pojasnio, zaštita površinskih voda u Evropskoj uniji je definisana Okvirnom direktivom o vodama čiji potpisnik je i Crna Gora, pri čemu je kao najvažniji instrument u implementaciji tog dokumenta prepoznat monitoring, i to kvalitetan monitoring baziran na analizi indikatorskih komponenti (vodeni makrobeskičmenjaci, fitobentos i riblja fauna).

"Naučni rad sa rezultatima monitoringa biće publikovan u jednom od vodećih naučnih časopisa sa kojim ćemo, nakon objave i rigorozne recenzije međunarodne naučne javnosti, upoznati javnost u Crnoj Gori i uputiti ga naučnim institucijama i brojnoj naučnoj zajednici u EU sa kojima sarađujemo. Zamolićemo ih da ga oni dalje proslijede drugim EU institucijama", kazao je dr Pešić.

Činjenica je, dodaje on, da Crna Gora ima naučne institucije i naučne timove koji mogu da obezbijede kvalitetne podatke o stanju životne sredine, što je izuzetno važan dio implementacije direktive o vodama.

To, kaže Pešić, pokazuje da Crna Gora u oblasti zaštite prirode počinje da ispunjava i najzahtjevnije evropske standarde.

"Percepcija o zaštiti prirode u Crnoj Gori polako počinje da se mijenja. Sa zadovoljstvom da kažem da tim koji radi monitoring Tare je u samom evropskom vrhu kad je riječ o oblasti monitoringa biodiverziteta vodenih ekosistema. Danas praktično da nemate akademsku ili naučnu instituciju u EU koji se bavi ekologijom i biodiverzitetom a koja u svojoj biblioteci nema knjige ,,The Skadar lake Environment“ i ,,The Rivers of Montenegro“ koje je objavio Springer. Naša grupa je učestvovala u većini EU projekata koji se odnose na zaštitu voda, poput akcije o primjeni DNK analiza u monitoringu vodenih ekosistema, zatim akcije o uticaju klimatskih promjena na rijeke koje presušuju, projektima o invazivnim vrstama i mnogim drugim", kaže Pešić.

Prije početka pandemije svake godine u Crnu Goru je, većinom preko grupe koju je vodio profesor Pešić, dolazilo više od 30 vodećih stručnjaka iz EU koji su istraživali biodiverzitet Crne Gore.

"Mi smo, sa druge strane, istraživali biodiverzitet država Evropske unije bez obzira što je on neuporedivo i bolje i duže proučavan nego biodiverzitet Crne Gore. Zadnjih nekoliko godina ja sam otkrio i opisao nove vrste za nauku iz Francuske, Italije, Holandije. Teško da postoji potok ili rijeka u Italiji, Holandiji i Francuskoj gdje ne živi populacija neke od vrsta koju sam naučno opisao. Ključ za uspjeh tima koji vodim od prvog dana su bile i ostale dvije stvari: nauka i evropski standardi. Vjerujem da je to ključ uspjeha i u zaštiti prirode u Crnoj Gori – zaključuje", profesor Pešić.

Vojinović: Ispituju uticaj auto-puta na rijeku

Direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović je kazala da se od januara prošle godine implementiraju i dodatne mjere praćenja nizvodnog uticaja prelaska auto-puta Bar – Boljare preko rijeke Tare.

Zbog toga je biološki monitoring započet na tri lokaliteta: pritoka Drcka (ušće u Taru) kod Mateševa - zona direktnog uticaja; rijeka Tara kod Mateševa - zona direktnog uticaja; i rijeka Tara poslije Kolašina (Rovačko Trebaljevo), gdje se prati uticaj gradnje nizvodno od Kolašina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније