Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 10. 2020. 07:34 >> 12:36
1

ŠUNDIĆ PORUČIO

Nećemo podnijeti ostavke

Uprkos javnim pozivima članova Savjeta Javnog servisa Bojane Jokić i Milana Radovića da menadžerski i urednički tim te medijske kuće podnesu ostavke, oni to neće učiniti.

Ovo je Pobjedi kazao generalni direktor Radio Televizije Crne Gore Božidar Šundić.

“Menadžerski i urednički tim RTCG neće podnijeti ostavke“, kategoričan je Šundić.

Jokić i Radović su na društvenim mrežama nekoliko puta pozvali menadžment da podnese ostavke, kako bi se „sačuvao ugled kuće“, te ih optužili da su od Javnog servisa „napravili propagandističku alatku“.

Osim što su inicirali ostavke, Jokić i Radović su na sjednici Savjeta Javnog servisa, koja je prošle sedmice održana iza zatvorenih vrata, zatražili da se pokrene disciplinski postupak protiv Šundića, pozivajući se na kritike Evropske komisije u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore objavljenom prije nekoliko dana.

Šundić je Pobjedi juče rekao da neće da komentariše inicijativu koju nije dobio u pisanoj formi.

“Nikakvu inicijativu Savjeta RTCG za pokretanje disciplinskog postupka protiv mene nijesam dobio. Kada je dobijem, onda ću je komentarisati”, rekao je Šundić.

Predsjednik Savjet Ivan Jovetić kazao je juče za Pobjedu da „disciplinski postupak protiv Šundića nije pokrenut niti formalno iniciran“.

“Postupak utvrđivanja odgovornosti je nedvosmisleno precizan proces. Zakonski je nesporna nadležnost poslodavca u slučajevima potrebe utvrđivanja disciplinske odgovornosti zaposlenog”, kazao je on.

Članovi Savjeta RTCG prije septembra prošle godine nijesu imali mogućnost da pokrenu disciplinski protiv generalnog direktora, ali su izmjenom Statuta 4. septembra uveli tu novinu.

Prema članu 29. Statuta, disciplinski postupak protiv generalnog direktora pokreće Savjet RTCG, „na osnovu pisanog zahtjeva koji može podnijeti član Savjeta pojedinačno, a na osnovu saznanja da je učinjena povreda radne obaveze.“

Radović i Jokić juče su kazali da su inicijativu o disciplinskom pokrenuli, a da će, za nekoliko dana, na sjednici Savjeta RTCG ponoviti taj zahtjev, čime će „inicijativa biti i formalno-pravno podnešena i zabilježena u zaključku sa sjednice“.

Razloga za smjenu ili ostavku, kako kaže Radović, „kako to čine moralni ljudi, ima dosta“.

“Pored onih koji se notiraju kako u ovom izvještaju, tu su i loša gledanost, kršenje programskih principa i standarda, neprimjerena komunikacija sa članovima Savjeta i novinarima, pritisak na novinare, loš i pristrasan informativni program koji je pristrasan do tog nivoa da je TVCG postala alatka za podjele i manipulacije. Samo disciplinski postupak se može podnijeti zbog mobinga nad zaposlenim, neprimjerne komunikacije sa Savjetom, nepoštovanjem programskog plana”, kazao je on.

Članica Savjeta RTCG Bojana Jokić juče je za Pobjedu precizirala da će se sjednica održati u narednih nekoliko dana, te da će ona ponoviti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Šundića.

“Inicijativa je već pokrenuta na redovnoj sjednici. Onog momenta kad uđe u bilješku, što će se desiti u narednih nekoliko dana, biće i zvanična inicijativa formalno i pravno podnešena”, pojasnila je Jokić.

Razalog za ovakvu njenu odluku, je kako kaže proizašao iz toga što Šundić, kako smatra Jokić, nije ispunjavao svoje obaveze kako treba.

“Tome konstantno svjedoče loše ocjene koje dolaze iz međunarodnih institicija, ali i drugih relevantnih izvora koji nas informišu o gledanosti RTCG i povjerenja u Javni servis. Posljednji izvještaj EK je samo jedan od faktora za koji sam smatrala da treba da utiče na moje mišljenje, i na momenat koji je bio presudan da zatražimo inicijativu za pokretanje postupka”, zaključila je Jokić.

EK je u posljednjem izvještaju kazala da ostaju zabrinutosti za uredničku nezavisnost i profesionalne standarde na RTCG.

U tom dokumentu su pomenute nezakonite smjene u Savjetu RTCG, te da su „u martu pokrenuti disciplinski postupci protiv dvoje novinara jer su na svojim privatnim nalozima na društvenim mrežama kritkovali dokumentarni film Javnog servisa.“

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније