Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin TVCG

14. 10. 2020. 21:09 >> 21:09

MIHAILOVIĆ

"Institucije izbjegavale da donesu mjeru o plaćenom odsustvu"

Još nije poznato ko je odgovoran što su roditelji prošlog mjeseca zbog odgađanja školske godine morali sami da se snalaze jer nijesu mogli da iskoriste pravo na plaćeno odsustvo.I dok je ombudsman utvrdio da se propust dogodio na relaciji ministarstava prosvjete, zdravlja i ekonomije, iz tih resora tvrde da donošenje pravnog akta nije u njihovoj nadležnosti. Reagovali su i iz NKT-a. To je tijelo na današnjoj sjednici naložilo predstavnicima ministarstava kao i članovima NKT-a iz Sekretarijata za zakonodavstvo da već sjutra ujutro organizuju sastanak na koji treba da pozovu i predstavnika Ombudsmana i pronađu odgovarajuće rješenje.


Udruženju roditelji prošlog mjeseca dnevno se javljalo na više desetina roditelja djece do 11 godina koji nijesu mogli da iskoriste pravo na plaćeno odustvo zbog odgađanja školske godine.

Poslodavci su ih kažu obavijestili da im to pravo ne mogu odobriti jer nije postojao pravni osnov za to.

"Iako je bilo najavljeno iz Ministarstva prosvjete kada je odlučeno da se školska godina odloži, ono se na kraju ipak nije desilo odnosno roditelji nijesu mogli to pravo da ostvare. Mjesec i nešto je iskorišćen za prebacivanje odgovornosti sa jedne adrese na drugu i niko ništa nije uradio. Jedino što su institucije radile jeste da su izbjegavale da donesu tu mjeru. Zbog toga su roditelji bili prinuđeni da se sami snalaze. A, o svemu su obavijestili i ombudsmana koji je ustanovio da poslodavci zaista nijesu imali pravni osnov za odobravanje plaćenog odsustva, te da je propusta bilo na relaciji ministarstava prosvjete, zdrastva i ekonomije," kaže Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji.

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da je svako ministarstvo ukazivalo na nadležnosti onog drugog tako da  nijesmu uspjeli do sada da utvrde čija je to tačno nadležnost, jer, kako kaže, to nije obaveza ombudsmana da utvđuje nadležnost državnih organa.

"Zbog toga je data preporuka Vladi u ovakvim i sličnim situacijama kordinira rad pojedinih ministarstava i da se na bazi te kordinacije utvrđuje nadležnost ako je drugačije nije moguće utvrditi", kaže Bjeković.

Povodom žalbi roditelja i nalaza obmudsmana oglasila su se sva tri ministarstva.

Ukratko tvrde da donošenje pravnog akta na osnovu kojeg bi roditeljima bilo omogućeno da koriste pravo na plaćeno odsustvo nije u nadležnosti ni jednog od njih, te da se ne mogu smatrati odgovornim.

Iz Ministarstva ekonomije pojašnjavaju da su od 1. oktobra počeli da primaju zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo.

"Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177.000 eura. Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do 31. oktobra. Od početka primjene programa subvencionisanja zarada, po ovom osnovu isplaćeno je više od 7.000 subvencija u ukupnom iznosu od 1,47 miliona eura", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Bjeković kaže da je vrlo lako moguće da dođemo u situaciju da se ponovo zatvaraju škole i ponovo otvaraju obrazovne ustanove tako da moramo imati pripremljene mehanizme da ne bi došli u sistuaciju u kojoj smo bili u septembru.

Mihailović kaže da su juče dostavili novi zahtjev svim institucijama u nadi da će na taj način svi pokušati da riješe ovu situaciju.

"Mi smo već tokom jučerašnjeg dana dobili povratnu informaciju od predsjednika Skupštine tako da ćemo naredne sedmice razgovarati o tome ali je važno da se uključe, ministarstva, NKT i da se ta mjera donese. Naši sagovornici apeluju na nadležne i da hitno nađu rješenje za roditelje djece sa posebnim potrebama koji su zbog online učenja uskraćeni za asistente, pa su prinuđeni da preuzmu i tu ulogu", kazala je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније