Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2020. 09:49   >>  09:48 1

BIJELO POLJE

Počela izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice

Izgradnja centra za posjetioce na obali rijeke Bistrice u Bijelom Polju, u okviru projekta turističke valorizacije Đalovića pećine sa okolinom, počela je nedavno pripremom terena i betoniranjem temeljne osnove, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Realizacija projekta, kako su kazali, sprovodi se po principu “projektuj i izgradi”, na osnovu kojeg je izabrani ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće “Permonte”, prethodno izradio glavni projekat.

"Vrijednost ove investicije, koju je Vlada Crne Gore predvidjela Zakonom o budžetu, iznosi 893 hiljade eura. Ugovorom je definisano da građevinski radovi budu završeni polovinom naredne godine, ukoliko dozvole vremenske prilike i ne dođe do otežavajućih okolnosti uzrokovanih koronavirusom", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave javnih radova navode da je Centar za posjetioce sa pratećim sadržajima i parkingom dio jednog od najvećih građevinskih poduhvata u oblasti turizma u Crnoj Gori, vrijednog oko 23 miliona eura. Planiran je na lokaciji površine 12 hiljada metara kvadratnih, a sam objekat će se prostirati na 500 kvadrata.

"Sadržaće restoran, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene. Objekat će se nalaziti pored novoizgrađenog puta od naselja Bistrica prema manastiru Podvrh, a planiran je tako da bude usklađen sa prirodnim okruženjem", navodi se u saopštenju.

Biće izgrađen i parking sa 42 mjesta za automobile, posebnim mjestima za autobuse, motocikle, bicikle, kao i za potrebe lica smanjenje pokretljivosti.

"Predviđen je i prostor za avanturistički park i šetalište uz rijeku, koje će biti spojeno sa novim mostom na Bistrici. Izgradnja mosta na Bistrici takođe je u toku, a nedavno su postavljeni nosači betonske konstrukcije. Radovi na mostu, zajedno sa već započetom rekonstrukcijom puta Gubavač – Bistrica, vrijedni su pet miliona eura", kazali su.

Iz Uprave javnih radova su kazali da trenutno realizuju i ostale segmente turističke valorizacije bistričkog kraja, kao što su probijanje ulaza u pećinu, montaža žičare gondolskog tipa i izgradnja elektroenergetske infrastrukture.

Podsjećaju da je proteklog ljeta završeno asfaltiranje i postavljanje signalizacije na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica – manastir Podvrh, a ranije i izgradnja trafostanice Bistrica, koja će napajati čitav kompleks.

"Predstoji izgradnja servisnog objekta i krajnje stanice žičare, postavljanje staze od servisnog objekta do ulaza u pećinu, kao i specijalnih montažnih staza i osvjetljenja u samoj pećini. Realizacija ovog kapitalnog projekta doprinijeće bogatijoj turističkoj ponudi Crne Gore, otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju povoljnog ambijenta za privredni razvoj bjelopoljske opštine i kompletnog sjevernog regiona", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније