Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2020. 16:04   >>  16:04

ZA ŠUMSKE POŽARE

Nikšićki vatrogasci dobili novu opremu

Zahvaljujući projektu "Spasimo šume" koji je urađen u partnerstvu sa opštiniom Nikšić i Direktoratom za vanredne situacije nikšićki vatrogasci dobili su novu opremu za interevencije u šumskim požarima. Uskoro će i od opštine dobiti dio opreme za kvalitetniji i bezbedniji rad, tako da ostaje još samo da se riješi dugo najavljivani prelazak veatrogasaca u nove prostorije.

Dugo su nikšićki vatorgasci čekali na kvalitetnu opremu za šumske požare, a dobili su je ovih dana kroz projekat „Spasimo šume“. Izlazak na požare sada će biti još bezbjedniji.

"Radilo se o projektu vrijednom 10.000 eura, u pitanju su zaštiten vatrogasne čizne u šumskim požarima, naočarima i rukavicama za tehničke intervencije", kazao je za TVCG Veselin Gardašević, načelnik Službe Zaštite i spašavanja Nikšić.

U sklopu projekta postoji i edukativni dio namijenjen nikšićkim osnovcima, ali će vatrogasci morati da čekaju kraj Kovid krize kako bi djeci pričali o šumskim požarima.

"Ovaj projekat nažalost nije doveden do kraja, ali mi se nadamo kad sve ovo prođe, što se tiče škole i predavanja našim najmlađima, da ih edukujemo kada je u pitanju zaštita šuma i zaštita od požara", kaže Goran Tripković, vatrogasac-spasilac.

Važan dio opreme je nabavljen, čekaju se još i zaštitna odjiela za čiju je nabavku opština izdvojila pare, ali vatrogasci i dalje borave na staroj, neuslovnoj adresi. Nova se nalazi u sklopu Instituta crne metalurgije, ali ta priča nikako da se završi.

"Probelm su garaže, ne zadovoljavaju standarden ni naše ni vozila koja treba da se nalaze u njima. Ima jedna izreka da se kuća za psa pravi prema psu, nažalost ta kuća je vrlo mala za nas", ističe Tripković.

"Vatrogasna služba mora da ima i svoje poligone za vježbe, još nekog sadržaja, ali mi ćemo iznaći neko zajedničko rješenje da se sve to završi, tako da ja ne mogu precizirati tok, ali nadam se da će se i to završiti", navodi načelnik Gardašević.

Gardašević podjeća da su nikšićki vatrogasci, zahvaljujući dobroj saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije i NVO Fors Montenegro, minulih godina dobili još oko 70.000 eura opreme potrebne za kavliteno izvršavanje zadataka.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније