Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2020. 15:31   >>  15:31

PRAVO RODITELJA

Plaćeno odsustvo izvjesno uz donošenje naredbe

Da bi plaćeno odsustvo roditelja djece do 11 godina bila obaveza za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da u narednom periodu ostvari to pravo donijeće se poseban akt, odnosno naredba. Procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas. To je zaključak današnjeg sastanka Ombudsmana Siniše Bjekovića i zamjenice Snežane Mijušković, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Sekretarijata za zakonodavstvo.

Roditelji djece do 11 godina koji su u septembru sa poslodavcem postigli dogovor o korišćenju plaćenog odsustva imaju pravo na naknadu, i nju je do sad iskoristilo preko 1.000 roditelja, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore iz 28. avgusta, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva ekonomije i Institucije Ombudsmana.  Ističu da se zahtjevi za naknadu zbog iskorišćenog septembarskog odsustva inače mogu podnositi Ministarstvu ekonomije do kraja oktobra.

Dodaju i da je Vlada Crne Gore 28. avgusta, odmah nakon najave odgađanja školske godine, razmotrila i usvojila informaciju u kojoj se, između ostalog navodi: „Zbog odgađanja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore.
 
"Ipak, kako ne bi dolazilo do sporova na relaciji zaposleni-poslodavac, odnosno kako bi ova mogućnost bila imperativna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da je iskoristi, te kako ne bi dolazilo do bio kakvih nedoumica i nemogućnosti da roditelji ostvare ovo pravo, dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje. Već danas će se pokrenuti procedura izrade", navodi se u zajedničkom saopštenju.
 
Zaključuje se da su se sagovornici složili da je potrebno ovo pitanje ispratiti do kraja, "kako se više ne bi dešavali propusti u komunikaciji te kako bi se, kao i do sada, učinilo sve da se roditeljima u ovoj specifičnoj epidemiološkoj situaciji izađe u susret".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније