Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2020. 22:51   >>  22:53 1

PEJANOVIĆ

Izuzetno važne inicijative za jačanje regionalne saradnje

Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, i istakao značaj koji ova platforma ima za pitanja bezbjednosti, koja su osnov i za progres u drugim oblastima.

 

Govoreći o predlogu Regionalnog sporazuma o putovanju s ličnim kartama, koji je bio predmet diskusije, saopštio je da je Crna Gora prepoznala značaj slobode kretanja, te već ranije riješila pitanje putovanja s ličnim kartama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kroz bilateralne sporazume i Uredbu o viznom režimu.

Iskazao je spremnost Crne Gore da svoja pozitivna iskustva na ovom polju podijeli sa susjedima, te podrži inicijative u tom pravcu.

“Iskustva Ministarstva unutrašnjih poslova na ovom planu potvrđuju da mogućnost putovanja sa ličnim kartama donosi koristi u pogledu efikasnije granične provjere, kao i povećanje opšte mobilnosti na području Zapadnog Balkana”, istakao je Pejanović.

Državni sekretar Pejanović se, govoreći o savremenim izazovima u oblasti bezbjednosti u vrijeme pandemije korona virusa, osvrnuo na ulogu Granične policije u sprečavanju širenja korona virusa, obezbjeđivanju povratka crnogorskih državljana i rezidenata iz inostranstva u Crnu Goru, kao i povratka stranaca u matične zemlje, u prethodnom periodu.

Nadalje, kada je u pitanju regionalna i međunarodna saradnja, kazao je da je potrebno jačati alternativne modele razmjene informacija i zajedničke akcije usmjerene na izazove , kao što su ilegalne migracije, trgovina ljudima i krijumčarenje migranata.

Izuzetno je bitna i automatska razmjena podataka i interoperabilnost sistema koji se koriste, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, kao i jačanje saradnje sa Fronteksom, Europolom i Interpolom, imajući u vidu njihovu važnu ulogu, kako u državama članicama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Osnaživanje bilateralne saradnje kroz veću upotrebu zajedničkih graničnih prelaza, kao i centara za policijsku saradnju, kao i produbljivanje mogućnosti korišćenja postojećih mreža dostupnih na nivou Interpola i Europola, ostaće u fokusu Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore, zaključio je Pejanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније