Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2020. 14:55 >> 16:08
7

GLAVNI GRAD

"Tvrdnje Džomića neistinite"

Tvrdnje protojereja-stavrofora Velibora Džomića prema kojima je Vlada Crne Gore dala saglasnost Glavnom gradu da navodno na zemljište u neposrednoj blizini crkve Svtog Đorđa, u podnožju brda Gorica, prenese pravo raspolaganja Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) su apsolutno neistinite i nemaju bilo kakvo uporište u činjenicama i realnosti, saopšteno ej iz Glavnog grada.

Velibor Džomić saopštio je juče da su iz medija saznali da Glavni grad Podgorica planira da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa.

“Zbog objektivnog informisanja javnosti saopštavamo da je Glavni grad donio odluku da za ovu namjenu opredijeli državno zemljište koje se nalazi na drugom kraju brda Gorica, daleko od crkve Svetog Đorđa”, navodi se u reagovanju Glavnog grada.

Ističu da ih zabrinjavaju stavovi visokog predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Koji, u sebi svojstvnom i prepoznatljivom maniru pokušava da, po ko zna koji put, plasiranjem netačnih informacija uznemiri javnost i manipuliše vjerskim osjećanima naših građana”, navodi se u saopštenju.

“Umjesto da gDžomić pozdravi ovakvu odluku Glavnog grada i podrži našu namjeru s ciljem da sve vjerske zajednice u Podgorici i Crnoj Gori imaju jednak i ravnopravan tretman i da svi građani naše države uživaju jednaka vjerska prava, on prvi pokušava da javno problematizuje i osporava odluku Glavnog grada kojom CPC dodjeljuje državno zemljište kao doprinos u izgradnji vjerskog objekta, kao što je to činio i u odnosu na zahtjeve ostalih vjerskih zajednica”, navodi se u saopštenju.ć

Kažu da je tačno da je zemljište na Koniku na koje se poziva Džomić važećim planom namijenjeno za izgradnju vjerskog objekta.

“Pa pitamo Dzomića da li iznošenjem stavova tim povodom smatra da SPC jedina treba da ima prvenstvo i ekskluzivno pravo da raspolaže svim zemljištem u Crnoj Gori gdje god se planira gradnja nekog vjerskog objekta?”, navode iz Glavnog grada.

Podsjećaju da su u proteklom peroidu sve vjerske organizacije na teritoriji Podgorice dobile pogodne lokacije i većinom izgrdile vjerske objekte osim Crnogorske pravoslavne crkve.

“Pa je sasvim opravdano i očekivano da Glavni grad pozitivno odgovori i na zahtjev CPC i prenese pravo raspolaganja državnim zemljištem na kojem i ova vjerska organizacija može graditi svoj vjerski objekat”, navodi se u saopštenju I dodaje:

“Bez obzira na pojedinačne negativne stavove povodom ovog pitanja, Glavni grad će nastviti da vodi politiku poštovanja različitosti i uvažavanja multivjerskog i multietničkog skada našeg društva i države,  s ciljem da nastavimo da čuvamo i nadograđujemo  tekovine građanske, sekularne i moderne države Crne Gore”, zaključeno je u reagovanju Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније