Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

19. 10. 2020. 19:50 >> 19:53
12

NA SINJAJEVINI

Stražariće dok se ne odustane od vježbe

Aktivisti Inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu”, stočari i mještani okupljeni su na Sinjajevini da bi, kako kažu, spriječili uništavanje planine izgradnjom vojnog poligona. Milan Sekulović iz te Inicijative poručuje da nemaju ništa protiv da Vojska gradi puteve, ali da će stražariti dok se ne odustane od vojnih aktivnosti na Sinajevini.

Od petka na Sinjajevini stražari 20 do 30 građana iz pet crnogorskih opština zajedno s ekološkim aktivistima, kaže Milan Sekulović iz Inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Sve odluke, kaže, donosi svojevrsni Narodni zbor, a cilj je jasan.

"Odluka je da se odavde ne ide dok se ne vojna vježba ne otkaže. Mi svakodnevno imamo stražu kad imamo veći broj građana. Uveče insistiramo da se malo raziđemo da se ljudi odmore. Prvu noć su bili Bjelopavlići, sljedeću noć Mojkovčani, pa su sinoc bili iz Šavnika - Bukovčani, večeras Kolašinci i narednih dana čemo se tako vrtjeti u krug sve dok ne uspijemo da trajno odgodimo bilo kakve vojne aktivnosti na Sinjajevini", naveo je Sekulović.

I lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, posjetio je Sinjajevinu. Na svom Tviter nalogu je poručio da njegova partija ima nekoliko predloga gdje bi mogle da se održavaju vježbe. Jedan teren je, prema njegovim riječima, u blizini Nikšića, drugi u blizini Bjelopavlića, a postoji mogućnost da Vojska vježba i negdje u regionu.

Protiv osposobljavanja vojnika nema ništa ni Inicijativa “Spasimo Sinjajevinu”. Nemaju ništa protiv ni da Vojska gradi puteve, vodovod i struju mještanima, ali smatraju da bi vojne vježbe uništile poljoprivredu i turizam.

"Smatramo da bi došlo do oštećenja podzemnih voda, zagađenja tla, samim tim zagađenja trave koju bi stoka pasla. Stočari bi imali veliki problem da plasiraju proizvode sa pašnjaka koji su u stvari poligon, jer niko ne želi da da svom djetetu hranu za koju zna da je proizvedena na vojnom poligonu, na kojem se ispaljuju eksplozivna sredstva", ističe Sekulović.

Ipak, kaže da im nijesu poznati rezultati analize kako bi vojni poligon uticao na biodiverzitet Sinjajevine.

"Nama je poznato da je rađeno nulto stanje u proteklih 9 mjeseci. Međutim, rađeno je za proljeće, ljeto i jesen, a ne za zimu, a već se krenulo sa namjerom da se pravi neka vojna vježba , dakle to nije ispravno utvrđivanje nultog stanja", kaže Sekulović.

U Inicijativi “Sačuvajmo Sinjajevinu” insistiraju da se odluka poništi i da se ta planina zaštiti, jer, kako kaže Sekulović, ispunjava sve uslove da se proglasi za regionalni park prirode. Kaže i da imaju podršku međunarodnih partnera s kojima su pokrenuli peticiju . Traže da Evropska unija uslovi ulazak Crne Gore u tu zajednicu poništavanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније