Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2020. 07:35 >> 07:34

POSLOVNI AMBIJENT

Ubrzati hod od šaltera do klika

Vlada je dala nalog da se ubrza realizacija akcionog plana za unapređenje poslovnog ambijenta, koji obuhvata aktivnosti Ministarstava finansija, javne uprave, turizma, ekonomije, Poreske uprave, Centralne banke, Fonda PIO, CRPS, Uprave za nekretnine.

Jedan od takvih projekata je i unapređenje kvaliteta analize rizika u Poreskoj upravi, čiji cilj je targetiranje rizičnih grupa obveznika PDV. Iz Poreske uprave su objasnili da su ga djelimično realizovali, a potpuna realizacija biće moguća kroz uvođenje novog IRMS sistema.

Razmatra se i mogućnost da Poreska uprava elektronski pristupa knjigama izlaznih faktura poslodavaca, kako bi se skratilo vrijeme za obračun poreza.

"Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji predviđena je obaveza fiskalizovanja svih izlaznih faktura za što je potrebno izmijeniti Zakon o PDV. Izmjenama je predviđeno dostavljanje knjiga faktura u elektronskoj formi zajedno sa podnošenjem PDV prijave", objasnili su iz PU.

U dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila se navodi da je zadatak PU i opština da se elektronski uvežu radi razmjene podatka iz IOPPD za obračunavanje prireza porezu na dohodak.

"Podaci iz obrazaca su elektronski dostavljeni svim opštinama koje su dobile i uputstvo za korišćenje veb servisa. U narednom periodu je planirana dostava podataka iz finansijskih iskaza i za paušalce. U toku je izrada jedinstvenog informacionog sistema Zajednice opština", objasnili su iz Poreske uprave.

Konstatovano je da PU još nije otpočela registraciju preduzeća elektronski preko portala E-uprava i pojednostavljivanje fizičke registracije kada su osnivač i izvršni direktor stranci. Procedura će biti slična kao da je osnivač crnogorski građanin, a jedan od uslova je povezivanje sa MUP-om. PU nije realizovala ni elektronsku razmjenu podataka iz obrasca M4 ka Fondu PIO, kako bi poslodavci bili oslobođeni podnošenja ovog obrasca. To je, kako se objašnjava, predviđeno da se obradi kroz modernizaciju PU.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava dobili su zadatak da pojednostave prijave poreza na dobit, PDV i doprinosa. Iz PU su objasnili da popunjavanje poreske prijave oduzima malo vremena, ali da je problem što obveznici ne vode ažurno svoj PDV.

"Ministarstvo turizma treba da ubrza izradu softvera za razmjenu podataka za izdavanje građevinske dozvole. Ovaj postupak je bio pokrenut preko javnih nabavki, ali je prekinut do rješavanja po žalbi", objašnjeno je u dokumentu.

Procedure

Ministarstvo ekonomije i CEDIS treba da usklade akta u skladu sa izmjenama procedura.

Jedan od zadataka je i izmjena Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, a Uprava za nekretnine je krajem septembra dostavila Ministarstvu finansija nacrt ovih izmjena, čije mišljenje se čeka.

Predviđeno je i softversko uvezivanje notara i katastra čime bi se omogućilo da notari u ime stranke obavljaju registraciju. Realizacija je u toku, jer je pripremljena verzija veb aplikacije, a testiranje se vrši u Upravi za nekretnine.

"Potrebno je zakonom precizno propisati procedure, normu i pravila koja se odnose na rad notara. To je u direktnoj vezi sa ispunjavanjem njihovih obaveza", navedeno je u dokumentu.

Zadatak CBCG je uvezivanje sa sistemima banaka kako bi se omogućilo otvaranje tekućeg računa bez podnošenja papirne dokumentacije. Podnošenje prijave na portal E-uprava bio bi jedini potreban korak.

"Na sastancima sa Poreskom upravom, Ministarstvom javne uprave i Savjetom za konkurentnost je zaključeno da povezivanje neće biti potrebno već će se to riješiti tako što će se iz JPR obrasca isključiti podatak o transakcionom računu koji će Poreskoj upravi dostaviti Centralna banka. CBCG je donijela rješenje o ustupanju podataka. U toku je definisanje tehničke šeme od strane Poreske uprave za preuzimanje podataka", ističe se u Vladinom dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније