Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

20. 10. 2020. 08:22 >> 08:22

ĐACI I POSLODAVCI

Manje interesovanje za praktičnu nastavu

Praktična nastava čije je izvođenje u Srednjoj stručnoj školi ,,Sergije Stanic“ počelo juče za sve učenike koji ovaj vid nastave obavljaju kod poslodavca, trajaće kraće nego prošle godine. Usljed izmijenjenih okolnosti pod kojima se ove godine realizuje obrazovni program, manje je i interesovanje prijavljenih učenika, kao i broj poslodavaca koji su uključeni u program.

Kako nam je pojasnila koordinatorka praktične nastave Marija Grujić, ova škola praktičnu nastavu organizuje kod poslodavca u skladu sa zakonom i mjerama koje propisuje poslodavac u kompaniji u kojoj se ona ostvaruje, a dodatno u skladu sa epidemiološkim mjerama prevencije (obavezno nošenje maski, redovna dezinfekcija ruku i beskontaktno mjerenje temperature).

“Nastava će trajati kraće, tačnije četiri časa za sve učenike koji praktičnu nastavu obavljaju kod poslodavca. Prethodnih godina učenici su kod poslodavca provodili šest sati, dok su oni sa smjera za kuvare bili u obavezi da se zadrže i sedam časova na praksi”, pojasnila je Grujić.

Ona navodi da je manji broj zainteresovanih za izvođenje ovog vida nastave dijelom i zbog toga što je ove godine dodatno zahtijevala saglasnost roditelja.

“Manji je i broj uključenih poslodavaca. Budući da su naši poslodavci uglavnom hoteli i veći restorani, smanjeno interesovanje nije zbog toga što nijesu mogli obezbijediti adekvatnu nastavu tokom epidemiološke situacije, vec iz strepnje samih poslodavaca zbog boravka djece van škole i kuće”,navodi koordinatorka.

 

Ona pojašnjava i da su programi redukovani u skladu sa manjim vremenskim intervalom za obavljanje prakse.

“ Za vrijeme trajanja epidemije, praksa kod poslodavca je predviđena za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda. Učenici dualnog obrazovanja drugog razreda dva puta sedmično će biti na praksi kod poslodavca, dok ce učenici trećeg razreda biti tri puta sedmično”, objasnila je Grujić.

Ukoliko usljed usložnjavanja epidemiološke situacije dođe do zatvaranja hotela, restorana ili kuhinja u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu, Grujić navodi da je predviđena onlajn nastava u skladu sa datim mogućnostima.

Kako precizira, onlajn prezentacije će držati profesori praktične nastave, a praktični dio (vježbe iz škole) biće prikazivane i na svim onlajn platformama koje je ponudilo Ministarstvo prosvjete. Grujić je naglasila i da će za sve učenike koji imaju vježbe ili praksu u školi, odjeljenja koja broje više od 16 učenika biti podijeljena u dvije grupe, dok su vježbe skraćene i traju 30 minuta, a mogu se odvijati i kombinovano (u školi i onlajn).

Iz Ministarstva prosvjete Pobjedi je rečeno da su škole u kojima se praktična nastava djelimično ili u potpunosti realizuje kod poslodavca, bile u obavezi da u saradnji sa njima obezbijede poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije.

“ U zavisnosti od obrazovnog programa koji škola realizuje, broja programa, kao i broja upisanih učenika, škole su pripremile planove realizacije praktične nastave. Praktična nastava se ne realizuje po jedinstvenom modelu. Pojedine škole su praktičnu nastavu realizovale u skladu sa važećim rasporedom, neke su organizovale nastavu u bloku, tako da određena grupa ima praktičnu nastavu svake druge sedmice”, navedeno je iz Ministarstva. Izvjestan broj srednjih stručnih škola, kakva je npr. Građevinska, praktičnu nastavu u potpunosti realizuje prema važećem rasporedu u školskim radionicama.

“ Za realizaciju praktične nastave u školskim radionicama, kabinetima i specijalizovanim ucionicama škole su pripremale protokole njihovog korišcenja, koji obezbjeđuju održavanje fizičke distance, mogućnost održavanja lične higijene i higijene prostora” rečeno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako navode iz tog resora, prema planu koji su škole pripremile, program praktične nastave biće u potpunosti realizovan do kraja

Iz Ministarstva prosvjete pojašnjavaju da obrazovne ustanove koje obrazuju kadrove iz oblasti zdravstva praktičnu nastavu realizuju u školskim kabinetima i radionicama koji su opremljeni odgovarajućom opremom, jer učenici zbog epidemiološke situacije ne mogu praktičnu nastavu realizovati u bolnicama.

“ Takav je, na primjer, slučaj u Stručnoj medicinskoj školi u Podgorici, u kojoj učenici praktičnu nastavu u potpunosti realizuju u dobro opremljenim školskim kabinetima”, naveli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније