Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2020. 08:57 >> 09:26
5

ARHEOLOZI NA TERENU

Na Zagoriču pronađeni novčići i urne iz drugog vijeka

Arheolozi Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore počeli su zaštitna istraživanja kod trafostanice u Zagoriču, a prvog dana naišli su na prilično zanimljivo otkriće. Naime, u jednoj kamenoj urni pronašli su i staklenu urnu, u koju su pohranjeni ostaci pokojnika, ali i bronzani novčić koji to sahranjivanje vremenski opredjeljuje u sredinu drugog vijeka. Pronađeni su i nadgrobna ploča, sitne kosti i keramika i obrađeni kamen.

Krajem septembra u krugu trafostanice u Zagoriču u Podgorici pronađeni su ostaci grobnica. Otkriveni su tokom radova koji se izvode u cilju elektrifikacije auto-puta. Ti radovi su sada stopirani, a na teren izlaze zaposleni Centra za konzervaciju i arheologiju koji će istraživati ostatke koji datiraju najvjerovatnije iz perioda između prvog i četvrtog vijeka.

Na oko dvije stotine metara od antičkog grada Duklje, uz trafostanicu u Zagoriču, od kraja septembra nalaze se zanimljivi ostaci.

"Došlo se do otkrića fragmentovanih arheoloških ostataka. Bila je u pitanju nadgrobna ploča, sitne kosti i keramika i obrađeni kamen“, kaže za TVCG Petra Zdravković iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Ti ostaci nalaze se na prostoru gdje je polovinom 20. vijeka istraženo groblje koje datira iz perioda između prvog i četvrtog vijeka nove ere.

"Na području oko Duklje svugdje ima tragova, to nije uopšte iznenađujuće”, navodi Zdravković.

Radove na elektrifikaciji auto-puta su nakon otkrića nadzirali arheolozi, ali su sada obustavljeni.

"Daljim iskopavanje naišlo se do određenog broja urni. Tako da je donijeta odluka da se radovi obustave i odrade zaštitna arheološka istraživanja“, navodi Zdravković.

Stručnjaci imaju rok do 25. oktobra da istraže ovo područje. Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara misle da će istraživanje trajati svega nekoliko dana.

Ministarstvo kulture je za istraživanje na ovom lokalitetu izdvojilo hiljadu eura. Na pitanje šta se može uraditi tim novcem Zdravković je odgovorila da to ne bi trebalo da budu obimni radovi, te da smatra da će ta sredstva biti dovoljna.

Napominje da je u ovom trenutku najvažnije da se dokumentuje šta je sve pronađeno uz trafostanicu u Zagoriču i da se svi ostaci ispitaju i zaštite.

Nemanja Živaljević, TVCG 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније