Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2020. 09:25   >>  09:40 1

HAGLAJTNER PORUČIO

CG da ostane posvećena reformi javne uprave

Od Crne Gore očekuje se da ostane u potpunosti posvećena principima reforme javne uprave, jer je profesionalna, na zaslugama zasnovana i uslužno orjentisana uprava ključna za proces pridruživanja Evropskoj uniji, saopštio je šef u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

Protekle četiri godine, kazao je on, obilježile su bliska i plodonosna saradnja Vlade, EK, DEU i SIGME u oblasti reforme javne uprave.

„To je pokazalo da je za uspješnu reformu javne uprave potrebna jaka politička volja od strane svih uključenih aktera, i u tom smislu je potrebno obezbijediti odgovarajući nastavak u ispunjavanju dogovorenih  obaveza“, saopštio je  šef jedinice za Crnu Goru Tomas Haglajtner na osmom sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR)  formirane između Evropske komisije i Crne Gore.

Otvarajući sastanak u virtuelnom formatu, ministarka javne uprave Suzana Pribilović kazala je da ocjene iz Izvještaja o napretku EK pokazuju da smo i ove godine ostvarili značajne rezultate u oblasti reforme javne uprave, uprkos dodatnom izazovu globalne zdrastvene krize.

Ona je ocijenila  da je reforma javne uprave jedan od najvažnijih zadataka Vlade, te da je u prethodnoj godini zabilježen vidljiv napredak u oblasti službeničkog sistema i upravljanja ljudskim kadrovima, srednjoročnog planiranja politika, racionalizacije državne uprave, ali i poboljšanju kvaliteta usluga prema građanima, privrednim i drugim subjektima.

,,Taj period je bio u znaku primjene novog Zakona o državnoj upravi čime su stvoreni uslovi za potpunu reorganizaciju državne uprave, što je doprinijelo daljem usaglašavanju sa EU standardima. Takođe smo radili na usaglašavanju posebnih zakona sa Zakonom o državnoj upravi, a ističem i da je kontinuirano praćena primjena posebnih zakona u dijelu organizacije državne uprave, kao i da je  pripremljen elektronski registar svih institucija u sistemu državne uprave'', saopštila je ministarka.

Ona je podsjetila da je u prethodnom periodu fokus bio na aktivnostima praćenja i analize primjene novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi s ciljem da se osigura profesionalna i depolitizovana javna uprava, kao i na novim elektronskim uslugama.

Haglajtner je ukazao na važnost kontinuiteta u procesu reforme javne uprave. On je ocijenio da je profesionalna, na zaslugama zasnovana i uslužno orjentisana javna uprava ključna za proces pridruživanja Crne Gore EU. Od Crne Gore se očekuje da  ostane u potpunosti posvećena principima reforme javne uprave i da nastavi na aktivnostima i rezultatima  postignutim u okviru trenutne Strategije reforme javne uprave.

,,Postoji nekoliko inicijativa koje su od izuzetne važnosti za cjelokupnu reformu, a koje su još uvijek u toku i zbog toga je važno nastaviti planiranom dinamikom, saopštio je Haglajtner.

U narednom periodu planirano je definisanje nove Strategije reforme javne uprave za period od 2021. do 2025. godine, što će biti prilika da se intenziviraju napori na izgradnji moderne i efikasne javne uprave.

“Konstatovano je da se u narednom periodu treba fokusurati na jačanje transparentnosti rada javne uprave, racionalizaciju organizacije državne uprave, profesionalizaciju i depolitizaciju, pogotovo uzimajući u obzir postignute rezultate i iskustvo iz sprovođenja prethodnog strateškog okvira”, navodi se u saopštenju.

Posebna grupa za javnu upravu je formirana u cilju unapređenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore. Rad Radne grupe je usmjeren na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave i Program upravljanja javnim finansijama i dr. dokumentima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније