Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2020. 18:22   >>  18:35

GREEN HOME

Bez zaštićenog područja u moru do degradacije biodiverziteta

Crna Gora još nema zaštićeno područje u moru, što je rijedak primjer, ako ne i jedini, među evropskim i mediteranskim zemljama sa značajnom površinom akvatorijuma, saopšteno je iz NVO Green Home. Kašnjenje sa proglašenjem zaštićenih područja u moru je, kako smatraju, jedna od okolnosti koja uzrokuje degradaciju  morskog biodiverziteta.

Green Home organizuje studijsku posjetu Parku prirode Telašćica u Hrvatskoj u periodu od 26. – 30. oktobra 2020.  Cilj studijske posjete je razmjena iskustava i sticanje novih znanja iz oblasti zaštite i upravljanja zaštićenim područjima u moru.

“Hrvatska je država sa dugom tradicijom u ovoj oblasti, stoga predstavlja priliku da se buduću upravljači i nadzornici zaštićenih područja u moru Crne Gore u ovoj pripremnoj fazi upoznaju sa izazovima ali i mogućnostima koje upravljanje zaštićenim morskim područjima na primjeru Parka prirode Telašćica donose”, navodi se u saopštenju.

Da bi se uspješno uspostavilo zaštićeno morsko područje neophodna je saradnja i konsenzus u odlučivanju i sprovođenju mjera zaštite između svih društvenih aktera i korisnika mora, gdje je Telašćica prepoznata kao primjer dobre prakse.

“Sa druge strane, kašnjenje sa proglašenjem zaštićenih područja u moru na primjeru Katiča je jedna od okolnosti koja uzrokuje degradaciju  morskog biodiverziteta, o čemu svjedoče lokalni ribari i ronilačka društva, a koji su dio učesnika studijske posjete PP Telašćica. Pored ribara grupu čine i predstavnici NVO, budućih upravljačkih i inspekcijskih organa na lokalnom i nacionanom nivou za koje je ova posjeta od posebnog značaja”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora još nema zaštićeno područje u moru, što je rijedak primjer, ako ne i jedini, među evropskim i mediteranskim zemljama sa značajnom površinom akvatorijuma.

“Katič je jedna od tri predviđene lokacije za proglašenje zaštičenog područja u moru čiji je predlog  formulisan još 2007. godine, te je po našem mišljenju ovaj lokalitet uspostavio sve formalne elemente za uspostavljanje”, kazali su iz Green Home.

 Ova studijska posjeta se realizuje kroz projekat „Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji budućeg zaštićenog područja u moru – Katič“, finansiran od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF). Dodatna podrška ostvarena je kroz saradnju sa nosiocima projekta “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“ , finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Programa za životnu sredinu UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније