Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

24. 10. 2020. 08:28   >>  08:28

PODACI SUDSKOG SAVJETA

Zbog ubistava djece i trudnica pokrenuto 10 postupaka

Pred crnogorskim sudoviima tokom prošle godine pokrenuto je sedam, a ove godine tri postupka zbog ubistva djeteta ili trudnice, saopšteno je za Dan iz Sudskog savjeta.

 

U Sudskom savjetu navode da je zbog krivičnog djela “ko sa umišljajem liši života više osoba, a ne radi se o ubistvu na mah, ubistvu djeteta pri porođaju ili lišenju života iz samilosti” lani bilo 17 postupaka, a ove godine isto toliko samo do 15. oktobra ove godine.

Zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom lani je pred sudovima bilo devet, a ove godine je šest novih postupaka.

Kriminalističar i univerzitetski profesor Velimir Rakočević za Dan kaže da su krivična djela nad djecom i trudnicama najgnusnija i kao takva moraju nailaziti na jake sankcije. Ipak, ističe da postoji način i da se ona zaustave jer je uvod u fatalne ishode prevencija.

- Prije svakog ubistva djeteta ili žene prethodi nasilje, i ako se ono prepozna, otkrije i reaguje na vrijeme, šansa da spriječimo tragediju je veća. To ipak nije posao za jednog čovjeka ili instituciju, to zahtijeva multisektorski pristup koji uključuje škole, centre za socijalni rad, policiju, ali i samo društvo koje treba i samo da prepozna anomalije u sebi i reaguje kako bi ih iskorijenilo i zaustavilo - kazao je Rakočević.

On ističe da je broj krivičnih djela nad trudnicama i djecom prevelik u Crnoj Gori jer smo mi malo društvo.

- Da je jedan slučaj i to je previše. Zabrinjavajući su podaci Sudskog savjeta, jer ipak radi se o velikom broju slučajeva, a samim tim i žrtava. Krivična djela nad djecom su najosjetljivija kategorija, a tragedije zbog gubitka jednog dječjeg života nemjerljive. Na drugoj strani, mališani koji prežive seksualno zostavljanje bivaju na neki način obilježeni za cijeli život jer žive sa traumom - istakao je Rakočević.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova za 2019. pokazuju da je lani registrovano pet krivičnih djela sa smrtnom posljedicom, koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici.

- Dva ubistva, učinjena na Cetinju (u jednom slučaju je brat usmrtio brata strani državljani; u drugom je sin ubio majku); jedno učinjeno u Rožajama (bivša supruga zapalila kuću, usljed čega su smrtno stradali njen bivši suprug i njegova partnerka); jedno učinjeno u Nikšiću (sin ubio majku, nakon čega je izvršio samoubistvo) i jedno ubistvo učinjeno u Baru (supruga ubila supruga, oboje državljani Kazahstana) - navodi se u izvještaju MUP-a za 2019. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније