Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

25. 10. 2020. 08:16   >>  08:17

35 NEPRAVILNOSTI

Graditelji i dalje zaobilaze zakone

Inspektorat za kulturnu baštinu u prethodnoj godini obavio je 156 inspekcijskih pregleda i konstatovao 35 nepravilnosti. Dvanaest se odnosilo na oblast kulturnih dobara, tačnije na sprovođenje konzervatorskih mjera i izvođenje građevinskih radova bez rješenja i saglasnosti na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iznos izrečenih novčanih kazni po prekršajnim nalozima bio je svega 3.300 eura.

 

Ostale nepravilnosti odnosile su se na oblast kulturne baštine u dijelu primjene Zakona o muzejskoj djelatnosti, Zakona o spomen-obilježjima, Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, Zakona o kinematografiji, te podzakonskih akata za primjenu navedenih pravnih propisa. U ovoj godini, inspektori su konstatovali dva oštećenja kulturnih dobara.

Bez saglasnosti

Kako je Pobjedi saopšteno iz inspektorata za kulturnu baštinu, koji funkcioniše u okviru Uprave za inspekcijske poslove, prvu nepravilnost u prošloj godini notirali su u martu na ostrvu Lastavica kada ja nadzorom utvrđeno da je OHM „Mamula Montenegro“ DSD pristupio izvođenju pripremnih radova za izgradnju objekata turističkog kompleksa i to bez konzervatorskog projekta na koji je saglasnost dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Inspektor je iz tih razloga zabranio dalje radove do dobijanja saglasnosti Uprave, a kontrolnim pregledom u maju 2019. konstatovano je da je „Mamula Montenegro“ ispoštovala mjeru iz rješenja, te je postupak obustavljen.

U istom mjesecu 2019. godine, inspektori su obišli radove na arheološkom lokalitetu Duklja, koje je izvodio Glavni grad Podgorica. Inspektori su naložili uklanjanje staze koja je formirana na Duklji, kao i građevinskog materijala koji se nalazio sa desne strane od ulaza na arheološki lokalitet. Kontrolnim pregledom konstatovano je da je Glavni grad takođe ispoštovao naredbu, te je u aprilu obustavljen postupak.

Inspektori su morali da intervenišu i u Starom gradu Ulcinju, budući da je u aprilu 2019. godine CEDIS počeo ugradnju brojila, bez konzervatorskog projekta. Radovi su obustavljeni do pribavljanja konzervatorskih uslova. Na objektu uz zid Palate Marković u Perastu, investitor je u junu izvodio radove na otvaranju prozora i vrata, a inspekcijskim pregledom je konstatovano da je na katastarskoj parceli broj 112/1 KO Perast podignut objekat bez konzervatorskog projekta i bez građevinske dozvole i prijave radova nadležnom organu. Takođe, inspektori su utvrdili da je na objektu izvršeno otvaranje ulaznih vrata, od eloksirane bravarije bijele boje, a notirali su i formiranje dva stepenika. Investitor, čiji identitet Pobjeda nije dobila od Uprave za inspekcijske poslove, prekršio je Zakon o zaštiti kulturnih dobara pa je kažnjen sa 1.100 eura.

Inspektori su intervenisali i povodom ispisivanja uvredljivih grafita na Ljetnikovcu kralja Nikole u Nikšiću, u septembru prošle godine. Izlaskom na lice mjesta utvrđeno je da su grafiti u međuvremenu uklonjeni sa fasade, te je postupak završen. Investitori u Prčnju, čiji identitet takođe nije otkriven u odgovorima Pobjedi, u oktobru prošle godine započeli su gradnju bespravnog objekta na katastarskim parcelama koje su kao prirodno i kulturno dobro upisane na listu svjetske baštine UNESCO. Nijesu imali konzervatorski projekat, pa je inspektor zabranio dalje izvođenje radova, a investitori su kažnjeni sa 1.100 eura. Bez konzervatorskog projekta rađeno je i u Perastu, a inspektor je zabranio izvođenje radova i izdao prekršajni nalog u iznosu od 1.100 eura. Utvrđeno je i da je investitor objekat radio bez građevinske dozvole i istaknute table sa podacima o radovima, pa je predmet proslijeđen na postupanje inspekciji MORT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније