Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 10. 2020. 07:11   >>  09:31 23

VUJIČIĆ

Krsto je uzimao od Italijana i davao Crnoj Gori

"Krsto Zrnov Popović nikada nije bio izdajnik, spasio je pola Crne Gore, uzimao je od Italijana i davao nama", kaže posljednji živi zelenaš i saborac Krsta Zrnova Popovića, Novica Vujičić. On je govoreći o poznanstvu sa Popovićem u emisiji Profil na TVCG, kazao da Krsto nikada nije bio "krvnik" partizanima, jer su mu dva sina bila među njima.

Novica Vujičić rođen je 12. januara 1922. godine. Osnovnu školu završio je u Grahovu, a zanat je učio u Herceg Novom. Tu je zavolio vojsku, pa je podoficirsku školu završio u Bileći.

“Osjećao sam se dobro, ali sada sve i teže, slabije čujem i ruke me bole. Ratovao i mučio se, služio. Moj prađed je živio 110 godina, ostali 80-90”, kaže Vujičić.

Za Krsta Zrnova Popovića ima samo riječi hvale. Za njega je on crnogorski junak koji je patio za svojom zemljom.

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, sjeća se Vujičić riječi majke Nikole Mugoše koji je ubio Krsta Popovića i koji je u tom okršaju i sam stradao. 

 

Ističe da je Popović bio željan Crne Gore.

"Kad sam prišao njegovoj vojsi ušao je u kafanu i pitao me – Jesi li to došao momče. Poljubi me i skinu mi kapu jugoslovensku i dade mi crnogorsku", kaže Vujičić.

Posebnu zahvalnost Krstu duguje jer ga je izbavio iz italijanskog zatvora.

“Bio sam nešto napravio, mi srušili put. Špijali su nas četnici, pa nas Italijani uhvatili. Krsto došao i priča sa karabinjerima, pa kad je otvorio vrata kazao je – Šta ste to radili nesretnici?”, prisjeća se Vujičič.

Bio je u Lovćenskom bataljonu sa Krstom, a o njegovom odnosu prema partizanima govori posebno.

 

"Mi smo često išli u patrolu. Ali nikada nijesam čuo da Krsto kaže da treba ubiti i špijati partizana, nikad. Bio je ugledan u Katunskoj nahiji, duša ljudska, vitez i delija. Nije bio krvnik partizanima, a kako, dva sina su mu tamo. Volio je Crnu Goru i pola je spasio od gladi", priča Krstov saborac dodajući da je kraljica Jelena naredila da se ne smije opaliti nijedan metak u Crnoj Gori.

Krsto Popović je ubijen u noći između 13. i 14. marta 1947. godine.

“Krsto je proglašen poslije rata izdajicom. Za mene nije bio nikada. Rekao sam Novaku Adžiću znaš li da je spasio pola Crne Gore, uzimao od Italijana i davao nama. On ih je koristio i davao nama.On nije htio da se preda, nije htio da ide u Italiju. Brod je došao po njega u Kotoru, ali je rekao da hoće da ostavi kosti u Crnoj Gori. Opet bih bio da mogu u vojsci Krsta Popovića”, dodaje Vujičić.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније