Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 10. 2020. 09:27   >>  09:26 12

PREVAZILAŽENJE PODJELA

PEN centar za popis po predlogu CDT-a

Crnogorski PEN centar podržava inicijativu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se na predstojećem popisu u Crnoj Gori ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj i jezičkoj pripadnosti građana. Takav popis, kako su kazali, doprinilo bi depolitizaciji crnogorskog društva i prevazilaženju izraženih podjela, a posljedično i ublažavanju izražene etničke distance u našoj zemlji.

Osim što je, kako su kazali, taj predlog u skladu s obavezama Crne Gore prema Evropskoj uniji, koje podrazumijevaju da se popis stanovništva obavlja registraciono, odnosno bez izjašnjavanja građana, u tom udruženju su uvjereni da bi njegovo prihvatanje doprinijelo depolitizaciji crnogorskog društva i prevazilaženju izraženih podjela, a posljedično bi doprinijelo i ublažavanju izražene etničke distance u našoj zemlji.

"Ranija praksa da se popis kao prevashodno statistički postupak zloupotrebljava u cilju sprovođenja etno-inženjeringa, time bi bila prekinuta, a Crna Gora kao građanska država na taj način bi se zaštitila od ideoloških aspiracija spolja, posebno imajući u ovome trenutku u vidu da je ne tako davno s najviše adrese jedne od država iz regiona popis u Crnoj Gori označen kao izuzetno važan, čime je i prije no je donešena odluka o njegovoj realizaciji uveden u zonu politike", navodi se u saopštenju.

Iz PEN centra ističu da je država Crna Gora dužna da omogući sva ustavom i zakonima zagarantovana prava svakom pojedincu kao i svim nacionalnim, religijskim, jezičkim, kulturnim i drugim zajednicama.

"To podrazumijeva, razumije se, i garantovanje stečenih prava za narode koji su u našemu pravnom sistemu definisani kao manjinski", kazali su.

Uvjereni su da izostavljanjem nacionalnih, religijskih i jezičkih izjašnjenja na popisu ne bi ni na koji način ugrozilo prava manjinskih naroda, već bi, kako su azali, naprotiv, doprinijelo prevazilaženju političkih i ideoloških zloputreba identiteta, a Država bi bila u obavezi da nađe adekvatno rješenje za utvrđivanje njihova procenta učešća u ukupnoj populaciji kako bi se obezbijedilo poštovanje Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

"Država Crna Gora mora dosljedno ostati privržena savremenim civilizacijskim vrijednostima i normama te izgrađivati kroz institucionalna rješenja svoj građanski i sekularni karakter uvažavajući sve različitosti i radeći na prevazilaženju etničke distance i međunacionalnih netrpeljivosti. Uvjereni smo da je u tom smislu inicijativa Centra za demokratsku tranziciju kvalitetan doprinos izgradnji građanske države sa što većim stepenom socijalne kohezije, sposobne da se odupre ideološko-političkim pritiscima spolja i profiliše kao moderna, na zapadnoevropskim vrijednostima utemeljena, društvena zajednica", zaključuje se u saopštenju Crnogorskog PEN centra.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније