Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 10. 2020. 12:16   >>  12:27

POPA PORUČILA

Bez rodne jednakosti nema prosperiteta

Ambasadorka EU U Crnoj Gori Oana Kristina Popa saopštila je da je rodna ravnopravnost u politici pitanje demokratske zastupljenosti i da je neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi, naglasivši da bez jednakosti nema ni prosperiteta.

Popa je uputila pismo podrške Centru za ženska prava povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

“Ukazala je i na to da je rodna ravnopravnost značajna komponenta pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da EU zahtijeva da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima”, navodi se u saopštenju.

U pismu se takođe navodi da će njen zadatak kao novoimenovane ambasadorke EU u Crnoj Gori biti pružanje podrške organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori i rad sa nadležnim institucijama na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva.

“Ambasadorka Popa u svom pismu posebno naglašava da u aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti političari moraju preći sa riječi na djela kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada”, navodi se u saopštenju.

 Dodala je da političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori.

„Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji,“ naglasila je ambasadorka. 

Centar za ženska prava zahvalilo je ambasadorki EU u Crnoj Gori na podršci u borbi za rodnu ravnopravnost, ličnom zalaganju za prava žena, i doprinosu promovisanju značaja jednakosti za prosperitet društva u cjelini.

“Radujemo se zajedničkom radu u pravcu stvaranja neke bolje, ravnopravnije budućnosti” saopšteno je iz Centra.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније