Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 10. 2020. 14:11   >>  14:12

ŠEHOVIĆ I MEDOKS

Nastaviti dobru saradnju na polju obrazovanja

Saradnja sa Velikom Britanijom na polju obrazovanja donijela je brojne benefite crnogorskom obrazovnom sistemu, kroz značajne projekte poput „Škole za 21. vijek“, zaključili su na današnjem sastanku ministar prosvjete dr Damir Šehović, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Nj.E. Karen Medoks i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj, te ocijenili da bi u ovom pavcu trebalo nastaviti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je poželio dobrodošlicu novoj ambasadorki Velike Britanije, istakavši da su u prethodne četiri godine Ambasada Velike Britanje i Britanski savjet bili među najznačajnijim partnerima Ministarstva prosvjete.

Kako je rekao, zajedničkim radom, kroz projekte poput “Škole za 21. vijek“, napravljeni su važni iskoraci u obrazovnom sistemu.

„Ovaj projekat omogućio je našoj djeci da po prvi put koriste mikrobit uređaje, razvijaju nova rješenja i kritičko razmišljanje. Projekat je proširen na sve škole u Crnoj Gori, što je jedinstven slučaj u regionu, te će do kraja 2021. godine sve škole imati određeni broj mikrobit uređaja“, rekao je Šehović. 

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore ove godine izdvojila 250.000 eura za novi projekat sa Britanskim savjetom, „Nastavnik za 21. vijek“, koji dijelom finansira i britanska vlada, a čija je ukupna vrijednost 400.00 eura.

Kroz ovaj projekat će preko 4.500 nastavnika osnovnih škola biti obučeno za vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Dodatno, kroz novi projekat, svi klubovi za kodiranje osnovnih škola biće opremljeni osnovnim dodacima mikrobita u cilju kvalitetnijeg i kompleksnijeg programiranja kao vannastavne aktivnosti.

Ministar je, kako se dodaje u saopštenju, naglasio da je uz pomoć ovakvih projekata crnogorski obrazovni sistem zakoračio u digitalizaciju, podsjetivši i na projekat „Digitalna učionica“ u okviru kojeg su digitalizovani udžbenici za prvi razred osnovne škole, a osvrnuo se i na projekat sa Evropskom investicionom bankom vrijedan 4 miliona eura, koji podrazumijeva opremanje svih škola kvalitetnim WI FI signalom, a u drugoj fazi, koja slijedi, opremanje svih škola računarskom opremom, pametnim televizorima i tablama.
 
„Sve ovo govori da smo razumjeli potrebe vremena u kojem živimo, vještine koje to vrijeme zahtjeva od naše djece i zajedničkim snagama se trudimo da im obezbjedimo uslove i pružimo znanje koje im je potrebno“, poručio je Šehović.

Ambasadorka Medoks istakla je da je obrazovanje jedno od najvažnijih polja saradnje Velike Britanije i Crne Gore. Ona je pohvalila dosadašnja postignuća i izrazila spremnost da se i u narednom periodu zajednički radi na jačanju crnogorskog obrazovnog sistema, vještina i kompetencija koje su potrebne djeci i društvu. 
 
Madžgalj je naglasila da je razumijevanje značaja digitalne sfere i inovacija, kao i međuresorske saradnje od strane Vlade i ministra Šehovića lično bilo od ključne važnosti za uspješnu implementaciju pomenutih projekata i značajne korake koji su napravljeni u oblasti obrazovanja.

Sagovornici su se saglasili da je obrazovanje ključna karika daljeg razvoja, te da mu je potrebno posvetiti dodatnu pažnju u ovom osjetljivom trenutku, usljed pandemije koronavirusa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније