Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 10. 2020. 17:23   >>  17:22 1

BREGU

Integracija Roma pitanje principa jednakog postupanja

„Integracija Roma ne bi trebalo da bude pitanje empatije prema jednoj ugroženoj grupi, već pitanje principa jednakog postupanja prema svim građanima Zapadnog Balkana, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma danas u Tirani.

 

"Drago nam je da je naša inicijativa za podsticanje razvoja ljudskih potencijala u sklopu programa povezanosti Berlinskog procesa, odnosno konkretno za jačanje njene socijalne dimenzije, postala stvarnost i da je Evropska unija efikasno odgovorila na poziv Zapadnog Balkana da predvidi važniju ulogu partnera iz regiona u strategiji EU za Rome nakon 2020. i da nastavi da podržava Zapadni Balkan u sprovođenju Deklaracije iz Poznanja,“ navela je ona.

Glavna tema ministarskog sastanka bio je napredak u sprovođenju Deklaracije o integraciji Roma, koju su lideri sa Zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Poznanju, a koja je postavila važne ciljeve koje vlade treba da postignu prije nego što se pridruže Evropskoj uniji, s obzirom daRomi predstavljaju najosjetljiviju grupu stanovništva našeg regiona. 88 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj oskudici, 1 od 2 ne možeosigurati hranu svaki dan, samo je 16 odsto njih zaposleno, a skoro 10 odsto nema ličnu kartu.

U svom uvodnom obraćanju komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izrazio je uvjerenje da će novi ekonomski i investicioni plan Evropske unije imati direktan uticaj na sposobnost regiona da izradi i razvije svoj ljudski i preduzetnički potencijal. „Poštovani ministri, vaše lično angažovanje na integraciji Roma je neophodno i nezaobilazno. Naslanjajući se na postignuća u sprovođenju Deklaracije iz Poznanja očekujem da ćete Vi i Vaši lideri na narednom samitu u Sofiji potvrditi svoju opredjeljenost da se ostvare rezultati u važnim oblastima, naročito u oblasti obrazovanja Roma i njihovog uključivanja na tržište rada“, rekao je Varhelji.

Željko Jovanović, direktor Kancelarije za romske inicijative fondacije Otvoreno društvo, istakao je da „ako pronađemo način da legalizujemo kuće, podržimo sakupljače otpada čiji je rad danas kažnjiv, ako podržimo ulične prodavce, sezonske radnike, umjetnike, muzičare, možemo povećati njihovu sigurnost, prihode i produktivnost što im onda može pomoći da pređu u domen kružne i ekološke industrije, umjesto da ih ignorišemo i guramo dublje u neizvjesnost i siromaštvo“.

Zaključujući uvodni dio skupa premijer Albanije Edi Rama rekao je da mu je drago da vidi „da postoji politički angažman i da sprovodimo ono što smo dogovorili u Poznanju. Socijalne posljedicepandemije#COVID19 povećale su potrebu da se uzajamna saradnja proširi i produbi, zajedno sa EU, kako bi se postigla puna uključenost romske zajednice“, rekao je Rama.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili iministrica zdravstva i socijalne zaštite AlbanijeOgerta Manastirliu, ministar vanjskih poslova Sjeverne MakedonijeBujar Osmaniiministrica rada i socijalne politike BugarskeDenitsa Sacheva. Završnu riječ su imali ambasador Savezne Republike Njemačke u Albaniji Peter Zingraf i zamjenica generalnog direktora Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenjuKatarina Maternovakoja je rekla da je ovaj ministarski sastanak o socijalnoj uključenosti Roma bio veoma uspješan jer je potvrdio obaveze preuzete na samitu u Poznanju i prve rezultate Deklaracije iz Poznanja. Dodala je da treba uraditi još mnogo toga u cilju potpune jednakosti i uključenosti Roma, te ponovila riječi komesara Varheljija da se može računati na podršku Evropske komisije.

Ministri odgovorni za integraciju Roma u regionu usvojili su zajedničke zaključke koji su usmjereni na legalizaciju i obezbjeđivanje pristojnog stanovanja, pri čemu Savjet za regionalnu saradnju treba da olakša ovaj proces, na iskorjenjavanje apatridije i mehanizme za njeno sprječavanje, mehanizme praćenja i izvještavanja o napretku integracije Roma, budžetiranje odgovorno prema Romima, učešće regiona Zapadnog Balkana u strateškom okviru EU za ravnopravnost, uključivanje i učešće Roma za period 2020-2030.: i na kraju na jačanje regionalne saradnje kojom će se obezbjediti veća zaštita Roma i poboljšati njihov društveno-ekonomski status, posebno u kontekstu pandemije COVID-19. Ministri su pozdravili inicijativu Bosne i Hercegovine da bude domaćin narednog ministarskog sastanka 2021. godine. 

Na sastanku su se okupili ministri odgovorni za integraciju Roma iz ekonomija Zapadnog Balkana, zvaničnici iz kabineta premijera, nacionalne kontakt tačke za Rome, organizatori predstojećeg samita u Sofiji, kao i predstavnici Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније