Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Autor: I. P. [ Izvor: rtcg.me ]

28. 10. 2020. 08:39 >> 09:09
4

STRUGAR SMATRA

Društvene mreže nijesu krive za govor mržnje

Društvene mreže nijesu krive za govor mržnje, one su zapravo samo pokazale kakvi smo mi zaista, smatra komunikolog Miodrag Strugar.

"Dobili smo u eri interneta mogućnost da pokažemo neke stvari koje nijesmo mogli u realnom svijetu", rekao je Strugar u Jutarnjem programu TVCG.

Često se ukazuje na nedostatak dijaloga na društvenim mrežama.

"Ali za dijalog je potrebno imati trpeljivost, za dijalog je potreban napor neki, a živimo u svijetu kad svi bez napora hoće nešto da urade. Pokazali smo da nijesmo za istinski dijalog, da čujemo drugo mišljenje", ističe Strugar.

Govoreći o eventualnoj zabrani komentarisanja na portalima, Strugar ističe da su mediji i njihovi vlasnici uvidjeli komercijalnu vrijednost komentara koji mogu povećati čitanost.

"Postali su neodgovorni, nijesu svjesni da su oni odgovorni za sve što se objavi na njihovim platformama, pa i za govor mržnje koji je nedopustiv i kažnjiv", rekao je Strugar.

Najispravnije i najpoštenije bi bilo, kaže on, predmoderiranje, odnosno da svaki medij prihvati da je odgovoran za sve što se objavi na njegovoj platformi i da ne pušta komentare prije moderiranja.

"Time bi mediji dobili veći integritet i kredibilitet, i pokazali čitaocima da su odgovorni", pojašnjava Strugar.

Kad bi mediji vodili računa prije o integritetu, nego o komercijalnom interesu, onda bi se sadržaji moderirali prije njihovog objavljivanja.

Evo šta Podgoričani misle o govoru mržnje na društvenim mrežama i internetu:

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније