Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 10. 2020. 15:20 >> 15:21

CGO

ASK da donese konačne odluke u vezi sa poslanicima

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo poziva Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da donese konačne odluke u svim slučajevima koji su vezani za poslanike na čije kršenje zakona je CGO ukazao kroz Inicijativu upućenu ASK-u prije skoro 30 mjeseci, a zbog neprijavljivanja tačnih, potpunih i preciznih podataka u izvještajima o prihodima i imovini za 2017. godinu.

CGO je, kako navodi viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović, primio od ASK-a dan nakon održanih parlamentarnih izbora odluke prvo za šest, pa onda za još dva poslanika u kojima se utvrđuje kršenje člana 23 stava 2 Zakona o sprječavanju korupcije.

“Takođe, u međuvremenu su sukcesivno stigle odluke u sedam slučajeva u kojima je ASK, po dosta čudnoj metodologiji, utvrdila da ti poslanici nisu prekršili zakon. Radi se o uglavnom bivšim poslanicima tada vladajuće strukture Miću Orlandiću, Miloradu Vuletiću, Miodragu Radunoviću, Nedžadu Dreševiću, Branku Čavoru, Andriji Popoviću i Adrijanu Vuksanoviću”, navodi Kaluđerović.

Ona navodi da ASK ni nakon dvije i po godine nije utvrdila odgovornost u 10 slučajeva, odnosno u slučajevima  Branimira Gvozdenovića, Obrada Stanišića, Andrije Nikolića, Mirsada Mulića, Maje Bakrač, Predraga Sekulića, Nikole Rakočevića, Jovanke Laličić, Radula Novovića i Ervina Ibrahimovića.

 “CGO je svoju Inicijativu protiv 25 tadašnjih poslanika vladajuće strukture bazirao na činjenici da se podaci o prihodima i imovini u tim izvještajima ne objavljuju tačno i potpuno, a što uključuje preciznost tih podataka kako bi zainteresovana javnost imala punu informaciju o visini, izvorima i osnovama prihoda javnih funkcionera. Upravo to je i osnovna svrha ovih izvještaja”, navodi se u saopštenju.

Nema sumnje, kaže Kaluđerović, da kumulativno spajanje i unošenje podataka u izvještaje nije i ne može biti tačan i potpun podatak objavljen na način propisan zakonom, a dodatno to  uskraćuje pravo javnosti da zna kolika su koja stvarna primanja funkcionera i kakva je njihova struktura, odnosno što su zarade a što varijabile ili naknade po drugim osnovama.

“CGO cijeni da nije uloga ASK-a da koristeći manipulativno druge zakone dozvoljava javnim funkcionerima nepreciznost u prijavljivanju prihode i imovine ili da slobodno tumači zakonske odredbe kako bi zaštitila javne funkcionere koji krše Zakon o sprječavanju korupcije. Takođe, ASK je držeći u fiokama ove slučajeve onemogućio efektivnu sankciju i doveo do toga da sada samo, i to u pojedinim slučajevima, formalno utvrđuje odgovornost koju ne prati nikakva negativna posljedica za te javne funkcionere”, saopštila je Kaluđerović.

 CGO konstatuje da kadrovske promjene u ASK-u nijesu do sada dovele i do drugačijeg odnosa prema većini javnih funkcionera, a posebno ne prema onima koji se percipiraju kao još uvijek politički moćni.

“ASK mora početi dosljedno i blagovremeno primjenjivati zakon kako bi funkcionisanje te institucije bilo u javnom interesu. Slučaj ovih poslanika je jedno od mjerila rada ASK-a, kako u ranijoj tako i novoj rukovodećoj postavci, a taj ispit su obje postavke pale jer su cijenile da im je važniji partijski od javnog interesa”, zaključili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније