Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 10. 2020. 11:05 >> 15:25
4

BEČIĆ

CG s ponosom čuva svoju slobodarsku tradiciju

Država Crna Gora, koja antifašizam baštini kao tekovinu, čuva s ponosom svoju slobodarsku tradiciju, poruka je predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića na online konferenciji "Balkanski forum protiv antisemitizma".

Bečić je učestvovao na online konferenciji „Balkanski forum protiv antisemitizma“, koju je organizovao Parlament Republike Albanije, u partnerstvu sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma (Combat anti-Semitism Movement - CAM) i Jevrejskom agencijom za Izrael (Jewish Agency for Israel). 

U video obraćanju, predsjednik Bečić je saopštio da ta regionalna konferencija predstavlja idealnu priliku za razgovor o ovoj važnoj temi, navodeći da je upravo dijalog civilizacijska tekovina savremenog svijeta, koja je izrasla na temeljima evropskog humanizma.

„Posebno odajem priznanje Republici Albaniji koja je aktuelizovala ovo važno pitanje čime je postala inicijator političke potpore ovim aktivnostima na parlamentarnom nivou u nacionalnim i međunarodnim kontekstima, zajedno sa drugim državama regiona. Sloga, mir i solidarnost temeljne su vrijednosti na kojima počivaju naša društva i zadatak svih nas je da ih njegujemo i unaprjeđujemo“, istakao je predsjednik Bečić.

Predsjednik crnogorske Skupštine kazao je da država Crna Gora koja antifašizam baštini kao tekovinu, čuva s ponosom svoju slobodarsku tradiciju. 

„Naša država je prepoznata širom svijeta po antifašizmu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi“, poručio je predsjednik Bečić.

On  je istakao da Crna Gora kao multietnička, multireligijska i multikonfesionalna zajednica, antifašističkim putem odlučno korača i u 21. vijeku, ka evropskim i evroatlantskim integracijama, poštujući i uvažavajući, kako je dodao, bogatstvo različitosti koje našu državu čine prepoznatljivom u Evropi i svijetu. 

Prema njegovim riječima navedene univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma čine današnju Crnu Goru, respektabilnu članicu NATO-a, buduću članicu EU i značajnog faktora regionalne stabilnosti. U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i američki državni sekretar Majkl R. Pompeo i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Forumu su prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruči, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, predsjednik izraelskog parlamenta Jariv Levin, brojni visoki zvaničnici, kao i aktivisti u globalnoj borbi protiv antisemitizma.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније