Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

29. 10. 2020. 17:53 >> 17:53

TOKOM PANDEMIJE

Pajović zahvalio kineskoj kompaniji na pomoći Crnoj Gori

Ambasador Crne Gore u Kini Darko Pajović posjetio je Sinopharm u Pekingu, jedinu farmaceutsku i medicinsku kompaniju koja je pod direktnom nadležnošću Komisije za upravljanje državnom imovinom kineske Vlade, saopštila je kineska novinarka Yu Xi.

Ona je kazala da je Pajović, na sastanku sa zamjenikom direktora kompanije Yanom Bingom, zahvalio Sinopharmu što je pomogao u traženju i pružanju protivepidemioloških potrepština Crnoj Gori, i čestitao na naprednim rezultatima te kompanije u istraživanju i razvijanju vakcine protiv virusa COVID-19.

Pajović je, kako je navela, kazao da je uvjeren u nastavak uspješne saradnje Sinopharma sa medicinskim ustanovama u Crnoj Gori.

“Yan Bing je na sastanku predstavio iskustvo Sinopharma u borbi protiv pandemije COVID-19, kako u Kini tako i u inostranstvu, kao i postignute rezultate u istraživanju vakcine, očekujući saradnju sa crnogorskom stranom u medicini i farmaciji”, kazala je Yu Xi koja izvještava za agenciju MINA iz Pekinga.

Ona je podsjetila da je tokom epidemije Sinopharm pružio pomoć Crnoj Gori u nabavci protivepidemioloških materijala u Kini u iznosu od 200 kubnih metara.

Kako je navela, predsjednik Sinopharma Liu Jingzhen je 20. oktobra, na konferenciji za novinare kineske Vlade, kazao da se dvije vakcine koje razvija ta kompanija trenutno nalaze u trećoj fazi kliničkog ispitivanja u deset zemalja.

“Odnosno u Emiratima, Bahreinu, Egiptu, Maroku, Peruu, Argentini i drugim. Trenutno je već više od 50 hiljada osoba primilo njihove vakcine, a po planu taj broj treba da dostigne više od 60 hiljada”, kazala je Yu Xi.

Kako je navela, Liu je na konferenciji kazao da je trenutno već nekoliko desetina zemalja zatražilo vakcine od Sinopharma.

"A kineska Vlada je do sada na više međunarodnih scena naglasila da će kineske vakcine, nakon dovršetka razvijanja i ratifikacije, postati javno dobro svijeta, i u okviru svoje sposobnosti će se truditi da obezbijedi dostupnost i pristupačnost, posebno zemljama u razvoju“, kazala je Yu Xi.

foto: Yu Xi/MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније