Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis ]

30. 10. 2020. 14:40 >> 14:41

DAMJANOVIĆ OCIJENILA

Crna Gora najatraktivnija za tehnološko preduzetništvo

Crna Gora je najatraktivnija destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija, što je i bila Vladina jasna vizija i želja, saopštila je ministarka nauke, Sanja Damjanović u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Damjanović je sa delegacijom EU posjetila Tehnopolis povodom podrške koju je Unija pružala u cilju poboljšanja kapaciteta IPC, koji će se koristiti za razvoj inovativnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Ministarka je podsjetila da je Vlada izdvojila oko 20 miliona eura za razvoj Tehnopolisa i centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka koji se gradi u Podgorici.

"Posebno raduje da iz naše vizije izlaze konstantno temeljni jasni rezultati, a ponosni smo što je to upravo primijetila Evropska komisija (EK), od koje smo nedavno dobili najvišu ocjenu u ovoj kompleksnoj oblasti, posebno kada je riječ o našem regionu“, rekla je Damjanović.

Ona je dodala da je za razvoj inovativne privrede ključni temelj infrastruktura, kao i da je Tehnopolis prva karika Naučno-tehnološkog parka koji žele da realizuju u Crnoj Gori.

"Naš razvoj ne bi bio jednostavan bez najvažnijeg partnera EK i donacije koja je obezbijeđena kroz instrument IPA, za opremu od milion eura za tri laboratorije“, navela je Damjanović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora dio Evrope, ali da je neophodan zajednički rad kako bi postala dio familije EU.

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Cristina Popa, rekla je da je Unija obezbijedila investiciju vrijednu više od 800 hiljada eura za opremu koja je od presudne važnosti za tri laboratorije u Tehnopolisu.

"Time će se obezbjediti crnogorskim malim i srednjim preduzećima potrebni alati za razvijanje proizvoda i usluga, da bi mogli biti konkurentni na domaćem i međunarodnim tržištima“, saopštila je Popa.

Ona je navela da će oprema za Biohemijsku laboratoriju, čiju je nabavku finansirala EU, pomoći poljoprivrednicima da unaprijede kvalitet i bezbjednost svojih proizvoda.

Nova oprema za industrijski dizajn naročito će biti korisna malim i srednjim preduzećima kojima je potrebna podrška i ekspertiza u oblastima modernog dizajniranja i brendiranja proizvoda.

Prema riječima Pope, nova informatička oprema za Data centar podržaće mlada tehnološka preduzeća i druge kompanije kojima trebaju inovativna, informatička rješenja za razvoj novih usluga i smanjenja troškova poslovanja.

"U vremenima nezapamćene zdravstvene krize izazvane pandemijom, inovacije i nove tehnologije su ključni pokretači ekonomskog rasta i reformi koje su Crnoj Gori potrebne da bi napredovala na svom putu ka EU“, kazala je Popa.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis Ratko Bataković, podsjetio je da je taj centar opremio i pripremio za početak rada tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata lokalne i nacionalne privrede, od poljoprivrede i turizma, do metalne i drvne industrije.

"Tehnopolis aktivno doprinosi kreiranju svih tematski povezanih strategija, a danas sve svoje projekte usmjerava ka realizaciji S3 pametne specijalizacije i ponosimo se što je Crna Gora jedina u regionu koja je usvojila tu značajnu strategiju“, rekao je Bataković.

On je saopštio da Tehnopolis ima više od 150 partnera u oko 30 zemalja i realizuje više od 20 projekata, od čega je 17 dobijenih od EU fondova.

"Tehnopolis je ukupno obezbijedio oko četiri miliona eura iz EU i drugih fondova, od čega milion za opremu koja će dati novi impuls razvoju. Tehnopolis je pružio podršku za više od 50 firmi“, rekao je Bataković i dodao da IPC ima 21 zaposlenu mladu osobu i oko deset angažovanih eksperata.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, Aleksandar Janičić, predstavio je šta je urađeno u tom centru i nabrojao projekte koji se finansiraju EU sredstvima, kao i infrastrukturne kapacitete koje finansira EU kroz IPA 2016.

Zvanična posjeta predstavnika Ministarstva nauke i Delegacije EU završena je obilaskom ključnih infrastrukturnih segmenata Biolaba, TECH laba i DATA centra u Tehnopolisu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније