Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG Portal ]

30. 10. 2020. 15:08   >>  16:08

JOANIKIJE

Odlazak Amfilohija ostavio prazninu i blagoslov

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prenijeti su u Cetinjski manastir, ispred kojeg su se okupili vjernici i sveštenstvo. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, u liturgiji u manastiru kazao je da je Amfilohije svojim odlaskom ostavio veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i svoj primjer da idemo za njim.

"Svojim hodom uzvišenim za Hristom proputio nam je taj put i sve nas naučio kako treba da živimo", kazao je Joanikije.

Episkop je kazao i da je mitropolit stalno govorio da treba da se borimo protiv ovog virusa, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti, nečistoće.

"Pobijedio je i jedan i drugi virus i svojom smrću sjedinio se sa Hristom i zapečatio svoju pobjedu i vojevanje sa zlom u kojem je ovjenčan vijencem neprolazne Božje slave. Ostavio nam je svojim odlaskom veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i svoj primjer da idemo za njim", kazao je Joanikije.

"Veliki Božji ljudi kao što je mitropolit Amfilohije su takvi da ga savremenici ne mogu vidjeti u onoj mjeri i onoj ljepoti i onoj veličini kakav on zapravo jeste. To će pokazati buduće vrijeme i vjekovi. Onaj ko se cijeloga svoga života vezivao za Hrista i njegovo nebesko carstvo, on napreduje i u ovome svijetu iz sile u silu, a i poslije svog odlaska iz ovoga svijeta. Odlazeći ne napušta ovaj svijet, nego je prisutan u njemu kroz Hrista Gospoda. Naš mitropolit, naš duhovni otac, on je cijeloga svog života išao za Hristom i na kraju sa svim svojim dobrim djelima i monumentalnim djelom crkvenog djelatnika", rekao je Joanikije danas na Cetinju.

Naveo je i da "nije mali znak što se mitropolit izliječio i od upale pluća i od ove zarazne bolesti".

"Njegov kasniji oporavak nije išao, prosto organizam nije više mogao da izdrži taj napor. Ali on je pobijedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobijedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobjeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primjećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, prije svega u njegovoj ličnosti. Dakle, njegova smrt je još jedno proslavljanje imena Hristovog."

Težak dan za narod i Mitropoliju

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorskre i rektor Bogoslovije Gojko Perović, kazao je na Cetinju da je smrt mitropolita Amfilohija gubitak čovjeka snažne vjere i težak dan za narod i Mitropoliju.

"Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je prije svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čovjeka snažne vjere. Čovjeka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vrijeme, okolnosti... Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi", kazao je Perović.

On je saopštio novinarima i da je Episkopski savjet već ustanovio protokol za dalja dešavanja.

Kako je rekao, u Podgorici će u 14 sati biti svečani doček.

"U ovom tužnom momentu sve ovo što je mitropolit uradio i vjera kojom ga ispraćamo u onaj vječni život koji postoji i u koji vjerujemo je, između ostalog, i svečanost za crkvu. Svečanost jer pred sobom imamo svjedoka vjere, svjedoka vječnoga života. Svečani doček u 14 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici", rekao je Perović.

U nedjelju, u devet časova, liturgiju će u Podgorici služiti partijarh srpski Irinej sa arhijerejima, nakon čega će biti obavljena sahrana u Hramu.

Podsjećamo, Amfilohije je preminuo jutros u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), a po sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Prethodno su automobil kojim je Amfilohije odvezen iz Podgorice ispratili vjernici i osoblje Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koji su se okupili ispred najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Kako je ranije saopštio Episkopski savjet, u Cetinjskom manastiru će sjutra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet sati biti služena Sveta zaupokojena liturgija.

Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U Hramu će biti sve do nedjelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija koju će služiti patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније