Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 09:23   >>  11:58

SMRT MITROPOLITA

Liturgija u Cetinjskom manastiru

Vjernici i poštovaoci Mitropolije crnogorsko -primorske liturgijama i paljenjem svijeća odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju, koji će sjutra biti sahranjen u kripti hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija održana je jutros u Cetinjskom manastiru.

Administrator mitropolije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenststva, monaha, monahinja i vjernika služo je u Cetinjskom manastru liturgiju povodom smrti mitropolita.

Liturgiji je prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Nakon toga od 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

"U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana", saopšteno je iz MCP.

Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života, navodi se u saopštenju.

U nedjelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena liturgija sa početkom u devet časova, nakon koje bi bio održan pomen, kako bi "svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita Amfilohija", dodaje se u saoštenju.

"Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu".

Sahranu mitropolita Amfilohija u nedjelju, iz Hrama Hristovog vaskrsenja prenosiće Televizija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније