Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

03. 11. 2020. 07:53   >>  07:54

UPRAVNI SUD

Vučković nezakonito izabran za predsjednika suda

Upravni sud Crne Gore donio je odluku kojom je usvojio tužbu i poništio odluku Sudskog savjeta kojom je Branko Vučković izabran za predsjednika kotorskog Osnovnog suda na period od pet godina, piše Dan.

 

Sud je utvrdio da je izabrani kandidat Branko Vučković funkciju predsjednika Osnovnog suda Kotor vršio u više mandata i da je pobijanom odlukom osmi put biran na istu funkciju.

Iz dokumentacije koju su prijavljeni kandidati dostavili na oglas za izbor predsjednika kotorskog Osnovnog suda utvrđeno je da je izabrani kandidat funkciju predsjednika obavlja počev od 1989. godine, kada je prvi put izabran za prvog čovjeka tog suda i da je tu funkciju vršio u sedam mandata.

Podnosilac tužbe je naveo da je odluka o izboru nezakonita iz razloga što je tuženi morao da odbaci prijavu na javni oglas kandidata Branka Vučkovića kao nedozvoljenu jer ne ispunjava uslove iz javnog oglasa i formalnopravne uslove Zakona o sudskom savjetu i sudijama, budući da je prethodno dva puta biran za predsjednika Osnovnog suda Kotor. Odredbom tog zakona je propisno da ista osoba može biti birana za predsjednika istog suda najviše dva puta.

“U slučaju kandidata Vučkovića, postoji zakonski iustavnopravni kontinuitet u pogledu vršenja funkcije predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, ne računajući mandate prije sticanja crnogorske nezavisnosti, i to počev od 2009. godine pa do 2019. godine, što znači da njegov ponovni izbor na treći mandat predstavlja povredu č lana 42 Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Povredom navedene odredbe zakona povrijeđeno je i pravo tužioca iz člana 32 Ustava Crne Gore u vezi sa članom 6 Evopske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, jer je primjena tog člana u pobijanom rješenju bila proizvoljna i diskriminatorska u odnosu na tužioca”, navodi se u presudi Upravnog suda, u koju je Dan imao uvid.

Kako je dalje navedeno, smatra se da je odredba člana 42 navedenog zakona u momentu izbora kandidata za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru morala da bude primijenjena direktno.

To znači da prijavljeni kandidat koji ima više od dva mandata za isti sud ne ispunjava uslove za izbor.

Kako je utvrđeno, ponovnim izborom kandidata Branka Vučkovića za predsjednika Osnovnog suda Kotor očigledno je da Sudski savjet smatra da je odredba člana 42 Zakona o sudskom savjetu i sudijama ne može primijeniti u smislu ograničenja prava jednog istog lica da bude više od dva puta birano za predsjednika Osnovnog suda.

“Tužilac je osporio i pravilnost i po kriterijumu ocjene programa rada tužioca i kandidata koji je izabran, a samim tim i konačno utvrđen broj bodova po svim kriterijumima. Predložio je da sud poništi odluku o izboru tužioca za predsjednika kotorskog suda ili da donese presudu kojom će poništiti pobijanu odluku kao nezakonitu i predmet vratiti na ponovni postupak i odlučivanje”, navodi se u presudi.

Kako se, po ocjeni Upravnog suda, u osporenoj odluci ne nalaze činjenice i pravi razlozi koji bi nedvosmisleno ukazivali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način, sud je tužbu usvojio i osporenu odluku o izboru poništio.

“U ponovnom postupku tuženi organ će otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovom presudom i nakon toga, shodno obavezi iz člana 56 Zakona o upravom sporu, donijeti novu, zakonitu odluku”, piše u presudi Ustavnog suda Crne Gore koju potpisuje predsjednik vijeća toga suda Svetlana Budisavljević.

Predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković je 20. oktobra obavijestio kolege da ide na duži godišnji odmor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније