Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 11. 2020. 11:25 >> 12:52
28

ANDRIJAŠEVIĆ

"Smiješno plašiti se da kažete da ste Crnogorac"

Crna Gora će uvijek biti ono što jeste, posebnost i država, poručio je istoričar prof. dr Živko Andrijašević, na tribini „Śednik četvrtkom“, koju je organizovala Matica crnogorska.

„Vjerujem u jedno, upravo kao istoričar, da će Crna Gora uvijek biti ono što jeste, posebnost i država i da će ljudi, kako god se osjećali, ipak sebe uvijek iskazivati Crnogorcima. Zato što je Crna Gora do sada u istoriji imala toliko prilika da nestane i nijednu nije iskoristila“, naveo je Andrijašević.

Ističe i da se Crna Gora uvijek vraćala u svoje prirodno ležište.

„Neko proba da je gurne na jednu stranu, mnogo desno ili mnogo lijevo, mnogo sekularno, mnogo klerikalno, pretradicionalno, premoderna. Uvijek smo skloni krajnostima. Koliko god mi gurali tu Crnu Goru u stranu, kako se radilo i danas se radi, svaki takav proces se završavao neuspješno. Crna Gora se opet vratila u ravnotežu u centar u kojem je njeno glavno uporište“, navodi Andrijašević.

Poručuje i da Crna Gora nije vlasništvo nijednog identiteta ili politika.

„Često smo prisustvovali tom guranju Crne Gore u stranu, ali ona se uvijek vrati“, kazao je istoričar Andrijašević.

Identitet nije broj, identitet je kvalitet

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Andrijašević kaže da to nije pitanje brojki.

„Identitet nije broj, identitet je kvalitet. To nije ekonomija. Tako gledam na popis koji slijedi. Dominaciju nacije u Crnoj Gori neće odrediti broj, nego kvalitet njene elite. Ako imate elitu onda ste vi dominanta i vodeća nacija“, kaže Andrijašević i ponavlja da u Crnoj Gori postoje dvije Crne Gore.

„Nacija sa greškom“ je, kako navodi Andrijašević, nacija koja se protivi uporištima na kojim počiva.

„Zamislite kad neko za sebe kaže da je Crnogorac, a neće da ima svoju državu“, ističe Andrijašević, a u tom kontekstu gleda i na predstojeći popis.

„Meni je smiješno da se neko uplaši da kaže da je Crnogorac, ili da pravi kalkulaciju, pa da se deklariše pripadnikom druge nacije. Ako zavisimo od takvih ljudi, koji se boje da kažu ko su, pa šta će nam takva nacija. Vjerujte mi ja nemam želju da budem sa njima u istoj naciji, slobodno neka biraju, neka kalkulišu, neka se plaše“, naveo je Andrijašević.

Dvije Crne Gore

Navodi i da su uvijek postojale dvije Crne Gore, jedna koja se bori za modernistički oblik i emancipatorske ideje i druga koja juri da se vrati u 19. vijek.

Kaže i da je ona Crna Gora, koja na moderan način vidi društvo ipak napravila određene iskorake. Dodaje i da nikada nismo bili bližći evropskom iskustvu

Andrijašević ističe i da se od referenduma 2016. Crna Gora nije mnogo promijenila

„Ne može se reći da nije urađeno ništa ili da je sve što je urađeno loše. Nije taj period za to da se apsolutno glorifikuje, ali nije ni za to da se sve krajnje i kritički ocjenjuje. Nesumnjiv je emancipatorski proces napravlje“, kaže Andrijašević

Ostvarili smo, navodi on, onoliko koliko sa naši ljudski kapaciteti mogli da postignu.

„Mi smo uradili ono koliko smo imali ljudskog kapaciteta i moramo biti svjesni naših ljudskih kapaciteta“, navodi Andrijašević i dodaje da identite nije stvar novca i ulaganja.

„Da je tako, onda bi jedna najbogatija nacija drugoj naciji nametnula svoju naciju. Ljude ne treba kupovati da bi bili za svoju naciju“, naveo je Andrijašević.

Navodi i da se ne mogu svi edukovati za 15 godina.

„Svijest ljudi je jako teško promijeniti i tu opšte ne znače činjenice i istina, jer mnogi identiteti ne počivaju na istinama“, saopštio je Andrijašević i dodao da na tom putu nije novac najvažniji, nego su to ljudi.

„Cilj jednog društva je da stvara ambijent u kojem će se oblikovati identitet, a ne da vrši propagandu identiteta, jer bi u tom slučaju najbolje rezultate imao onaj ko ima najviše novca za propagandu“, zaključio je istoričar Andrijašević.

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније