Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 11. 2020. 13:13   >>  13:15

TAKMIČENJE JAVNIH UPRAVA

Za CG institucije tri nagrade

Crnogorske institucije osvojile su tri nagrade na prvom takmičenju javnih uprava Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Nagrađeni su Ministarstvo ekonomije - Odjeljenje javnih prihoda Ministarstva finansija za projekat “Zahtjev za isplatu finansijke pomoći preduzećima u Crnoj Gori i njihovim zaposlenima, za COVID-19 subvenciju“, Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore za projekat “Elektronske usluge za građane (e-Zdravstvo)” i Opština Tuzi za projekat "Opština za građane – mještani za mještane“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, u ovogodišnjem takmičenju fokus je bio na uspješnom odgovoru vlada Zapadnog Balkana na krizu izazvanu korona virusom.

"Izuzetno veliki broj prijavljenih projekata je potvrda da su vlade regiona brzo i uspješno reagovale na krizu izazvanu globalnom pandemijom, kao i njihove spremnosti za veliki iskorak u oblasti digitalizacije i inovacija. Svjesni otežanih okolnosti u kojima su vlade regiona morale brzo i efikasno reagovati kako bi odgovorile izazovima krize, žiri ovogodišnjeg takmičenja odlučio je da nagradi 11 dobitnika kroz četiri kategorije: digitalna vlada, eEkonomija, eUčenje, eZdravstvo i društvena inovativnost", kazali su izu MJU.

Virtuelnu ceremoniju proglašenja pobjednika prvog takmičenja javnih uprava Zapadnog Balkana organizovala je ReSPA u okviru 11. Upravnog odbora na Ministarskom nivou. Taj jedinstveni poduhvat koji su inicirale ReSPA i OECD/SIGMA, kako je saopšteno, stimuliše inovativnosti i zdravu konkurentnost među javnim institucijama Zapadnog Balkana.

Suzana Pribilović, ministarka javne uprave Crne Gore, učestvovala je danas na jedanaestom sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou, koji je održan danas u online formatu. Sastanku su prisustvovali ministri i visoki zvaničnici zaduženi za resor javne uprave iz zemalja članica ReSPA-e (Crna Gora, Republika Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, Albanija), kao i predstavnica Evropske komisije.

U uvodnom izlaganju ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, izrazila je zadovoljstvo aktivnostima tokom jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanjA ReSPA-om.

„Veoma me raduje generalna ocjena da je ovo bilo jedno od najboljih predsjedavanja, te da je u proteklom periodu realizovano puno aktivnosti“, naglasila je ministarka Pribilović.

„Činjenica je da radimo u izazovnom vremenu za sve nas, kada se svijet i region suočavaju sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama. Ipak, ne smijemo dozvoliti da u takvoj situaciji zanemarimo one ključne razvojne procese, kao što je ispunjavanje naših obaveza za članstvo EU i samim tim sprovođenje procesa reforme javne uprave, kao trećeg stuba pregovora“, kazala je Pribilović i dodala da nam epidemija izazvana virusom korona ne smije biti izgovor za usporavanje ovih procesa, te da će proći i virus, a mi moramo živjeti i poslije njega.

Ona je uputila veliku zahvalnost ReSPA-i što je i u ovom periodu učinila mnogo, ne samo da se ne uspore ovi procesi, već i da se ubrzaju.

Članovi Upravnog odbora na Ministarskom nivou prepoznali su rezultate koje je ostvarila ReSPA, ne samo u ovim izazovnim vremenima već i u proteklih deset godina postojanja. Jednoglasno je usvojen ReSPA godišnji izvještaj i budžet za 2021-2022, kao i godišnja članarina zemalja članica za 2021. godinu.

„Ministri ReSPA članica u potpunosti podržavaju našu inicijativu o formalizovanju jedinstvenog resursnog centra za upravljanje kvalitetom, zahvaljujući činjenici da je ReSPA jedna od rijetkih institucija u regionu koja je nagrađena “CAF” sertifikatom. Ovaj sertifikat je potvrda da naša institucija primjenjuje osam Principa izvrsnosti u javnom sektoru i u tom smislu već poslujemo kao Centar izvrsnosti za Zapadnom Balkanu” naglasila je Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e.

Na kraju sastanka, Pribilović je uručila ReSPA zastavu ministarki javne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Mariji Obradović, čime je Republika Srbija i zvanično od Crne Gore preuzela predsjedavanje ovom institucijom u 2021. godini.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније