Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 11. 2020. 22:08   >>  22:08

INICIJATIVE ASP-A SKUPŠTINI

Izmijeniti Zakon o energetici i ispitati projekat "Portonovi"

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je dvije inicijative predsjedniku crnogorske Skupštine Aleksi Bečiću, u kojima traži hitnu izmjenu Zakona o energetici, kako bi se potrošači zaštitili od neopravdanih poskupljenja struje, kao i pokretanje parlamentarne istrage o investiciji firme "Azmont Investment“, koja realizuje projekat "Portonovi“.

Kako ističu u saopštenju, u ASP smatraju da bi odmah po formiranju radnih tijela trebalo pristupiti izmjenama onih odredbi Zakona o energetici, koje diskriminišu potrošače. Posebno što bi novi "udar“ na džepove građana mogao uslijediti do kraja godine.

Kako se ukazuje, pojedine zakonske odredbe daju prostor da potrošači plaćaju evropsku (skuplju) cijenu struje za tehničke gubitke, umjesto da plaćaju cijenu sa crnogorskog tržišta, što neopravdano povećava njihove račune za struju. ASP predlaže i izmjene odredbi, koje privilegovanim proizvođačima struje (mHE, vjetroelektrane) daju pravo subvencija.

U odvojenoj inicijativi se predlaže sagledavanje investicije "Portonovi“ od nadležnog odbora, kao i da predsjednik Skupštine inicira prikupljanje odgovarajućeg broja potpisa poslanika, kako bi se pokrenula parlamentarna istraga o tom pravnom poslu.

U ASP podsjećaju da je Ugovor o dugoročnom zakupu (na 90 godina) na lokaciji bivše vojne kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, između Vlade Crne Gore i Državne naftne kompanije Azerbejdžana (Socar), zaključen 12. jula 2012. godine.

"Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN – CG) prije nekoliko dana (1. novembra) objavio je istraživanje, koje otkriva da su krajnji vlasnici projekta kćerke azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, te da je dugo godina vlasnička struktura bila sakrivana i iza firmi osnivanih u offshore zonama. Istraživanje otkriva i da nije poznat stvarni iznos investicija, a neke od njih su proglašene tajnim i poslovno povjerljivim podacima. CIN – CG problematizuje i veliki iznos (preko 12 miliona eura) za konsultantske ugovore, a za koje nije poznato sa kim su zaključeni, dok inostrani partner, ali i kontrolor posla, odbija da saopšti te podatke", navodi se u saopštenju ASP.

U toj NVO ukazuju da je više privatizacionih/investicionih slučajeva u zemlji pokazalo da su upravo konsultantski ugovori bili mehanizam za koruptivne radnje, te da sva pitanja koja bacaju sumnju na nezakonitosti moraju svoj odgovor imati u institucijama sistema.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније