Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2020. 19:49 >> 19:49
2

KULTURNI POSLENICI

Spajanje ministarstava marginalizovaće resore

Spajanje četiri ministarstva - prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno, izazvaće velike probleme i marginalizovati resore koji su stub države, ocjenjuju oni kojih se ta odluka najviše tiče - kulturni poslenici i prosvjetari. Nedavno su potpisali i peticiju kojom od mandatara traže da promijeni odluku. Mnogima je sporno i da na čelu tog resora bude Vesna Bratić, zbog medijskih istupa u posljednje vrijeme.

 

Da li jedno od 12 ministarstava u Vladi Zdravka Krivokapića, može da adekvatno odgovori na sve potrebe građana i sve obaveze koje ima naučna zajednica, prosvjetni radnici i stvaraoci svih umjetničkih profila? Umjetnici odgovaraju "ne".

"Ja sam i kao pozorišni reditelj i ako redovni profesor na fakultetu, ali i kao neko ko se bavi sa mladima potpisao peticiju u kojoj se reaguje da mislimo da se izražava zabrinutost da je spajanje ministrstva kulture, prosvjete nešto što može da izazove dosta problema", kazao je reditelj i univerzitetski profesor Petar Pejaković.

Spajanje najvažnijih resora za svako društvo koje je u povoju nezamislivo je i za rediteljku Anu Vukotić. Zabrinjava je i to što je za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Krivokapić predložio Vesnu Bratić, vanrednu profesoricu Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je na mjestu predsjednice NVO "Ne damo Crnu Goru" naslijedila Krivokapića.

U njenoj biografiji, kaže, ne prepoznaje reference koje bi je preporučile za to mjesto, a preporuka joj, tvrdi, nikako ne mogu biti ni medijski istupi prethodnih dana.

"Da će se u svom mandatu potruditi da izmjesti Njegošev mauzolej. To Crnoj Gori nije trebalo, da je da vrsta izjava da žena može biti četnik i tako dalje. Očekujem da ovu odluku mandatar preispita. Ona personalno nije važna, važno je da smo mi prethodnih dana u medijima vidjeli njene vrlo problematične izjave vidjeli smo da ona osim pravoslavnih Srba ne prepoznaje druge vjere i narode", kazala je rediteljka Ana Vukotić.

Zato oni koji čine stub crnogorskog društva, očekuju da ih mandatar pozove na sastanak, kako bi zajedno našli najbolje rješenje.

"Taj apostolski pristup plaši, ne znam da li mandatar zaista misli da zapravo nam nije potrebna ni kultura, ni obrazovanje ni nauka, već samo vjeronauka. Ako je to njegova poruka, ona je zaista zabrinjavajuća i takođe mogu reći da mi na to nećemo pristati", dodala je Vukotić.

"Mislim da treba pustiti šansu ljudma da rade svoj posao, da im se pruži šansa da vidimo šta će da urade i da onda mi na najbolji mogući način, radeći svoj posao i u komunikaciji damo doprinos tome", dodao je Pejaković.

A bivši pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović, kaže da je radni vijek proveo u tom resoru i da zna koliko je to težak posao.

Nezamislivo je, smatra on, da uz prosvjetu, neko, kakvu god da ima biografiju, pokriva još tri izuzetno važna resora.

Iznenadili su ga, kaže, i medijski istupi Bratićeve, ali kaže da želi da vjeruje da je riječ o izuzetku, a ne pravilu jer je, ako bude na toj poziciji, čeka puno posla koji je započela prethodna vlast.

"Ja se sada pitam da li mi sad možemo da očekujemo nastavak tih projekata i nastavak da bude bolje nego što je bilo. Prošto mi ne uliva nadu i za sada, ali mi prosto ne uliva povjerenje ovaj sastav Vlade ovakvim pojedincima da mogu ostvariti tako željeni i poželjni rezultat", kazao je bivši pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović.

Kanditatkinja za ministarku Vesna Bratić saopštila nam je da neće davati izjave do daljeg, te da će se rado odazvati našem pozivu čim bude u prilici.

Podsjetimo, u jednom od reagovanja poručila je da je njen izbor da najbolje što može učestvuje u igradnji boljeg i pravednijeg društva, te da je u nekim prilikama reagovala rječnikom neprimjerenim javnom diskursu.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније