Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

10. 11. 2020. 07:25 >> 07:26
6

KAVARIĆ poručio

Objelodanjivanje testamenta uz blagoslov Joanikija

Da se ne bi desilo da neki neozbiljni pojedinac ili medij dovede u pitanje vjerodostojnost ili autentičnost posljednje volje i oporuke crnogorskoga mitropolita, advokat SPC Dalibor Kavarić kaže da mora sačekati ozdravljenje vladike Joanikija, kako bih u njegovom prisustvu i po njegovom blagoslovu, prezentirao javnosti posljednju volju mitropolita Amfilohija.

Advokat Srpske pravoslavne crkve Dalibor Kavarić tvrdi da posjeduje testament koji je ostavio nedavno upokojeni mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije.

“S obzirom na to da je vladika Joanikije pozitivan na korona virus i kako se radi o veoma ozbiljnim zavještajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posljedicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih „neimenovanih izvora“ i „pouzdanih saradnika“ nekih medija, dovodi u pitanje da li je svojeručno pismeno koje je nesporno napisao mitropolit Amfilohije zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i iz razloga ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija”, rekao je on Pobjedi.

Dodao je da je na osnovu njegovog „dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju vladičinu posljednju volju“.

“Naravno, za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zavještanja”, kazao je Kavarić.

 

Ističe da se njegova „misija iscrpljuje u tome da upozna one na koje se testament odnosi“.

“A u domenu je njihove slobodne volje da li će to zaista i ispuniti ili će ga smatrati neobaveznim mitropolitovim pisanjem i odbiti da poslušaju mitropolitov posljednji blagoslov”, zaključio je Kavarić.

Pobjedini izvori tvrde da je navodni testament Amfilohije izdiktirao kontroverznom crnogorskom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću, s kojim je bio u bliskim vezama i koji je ktitor Srpske crkve, te da ga je on predao Kavariću.

Advokat, međutim, tu informaciju Pobjedi  nije potvrdio, uz poruku da će javnost o svemu biti obaviještena kada dođe vrijeme za to.

U Srpskoj crkvi u Crnoj Gori, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zvanično još nijesu komentarisali ovu informaciju, ali je više Pobjedinih sagovornika iz Mitropolije kategorično odbacilo da testament postoji.

Poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije (Radović) umro je 30. oktobra u Kliničkom centru Crne Gore gdje je bio na liječenju zbog kovida-19.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније