Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Portal RTCG ]

10. 11. 2020. 09:01 >> 13:13
2

ĐENOVIĆ SMATRA

Prirodno da Amfilohija naslijedi Joanikije

Vjerski analitičar Draško Đenović smatra da će nasljednik mitropolita Amfilohija sigurno biti neko iz Crne Gore, a za sada bi po njemu prirodno bilo da to bude episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Đenović ne vjeruje da je preminuli mitropolit ostavio testament i objašnjava da on nije mogao postaviti svog nasljednika pismom, jer to isključivo radi Sabor episkopa SPC.

Đenović u Jutarnjem programu TVCG objašnjava da se novi mitropolit kao i svaki drugi episkop SPC bira se na Saboru, a naredni Sabor očekuje se u maju 2021. godine, kada bi svi episkopi, kojih je preko 40 trebalo da se okupe.

“Meni se čini da je prirodni nasljednik mitropolita Amfilohija Joanikije, s obzirom na to da je on sada administrator, da je godinama sarađivao s mitropolitom. To bi predstavljalo garanciju kontinuiteta upravljanja Mitropolijom. S druge strane, to ne možemo reći sa sigurnošću, mada bi trebalo da bude tako. Crkva je institucija u kojoj nikada ništa nije sigurno i do posljednjeg trenutka niko ne može sa sigurnošću reći ko će doći na mjesto mitropolita”, kaže analitičar.

Kada je riječ o kanidatima, ističe da se prvo razmatra o tome ko je raspoložen za određeno mjesto.

“S obzirom na to da je Crna Gora samostalna država mora se vidjeti ko je prihvatljiv vlastima, jer se u crkvenom svijetu dešava da oni nekog postave, a da kasnije oni ne mou da stoluju tamo gdje jesu. Ja inače vjerujem da će novi mitropolit biti neko sa područja Crne Gore jer su i svi dosadašnji bili, da tako kažem, Crnogorci. Oni poznaju mentalitet naroda, običaje, oni su iz te sredine, a to u mnogome olakšava upravljanje”, kaže on.

Mitropolit se prvo bira na Saboru gdje mora biti bar dvije trećine svih episkopa, to je minimum 30. Ukoliko niko među kandidatima ne bi osvojio apsolutnu većinu, ponovo bi se glasalo za dva kandidata sa najvećim brojem glasova i onda bi se donijela odluka.

“Ukoliko bi i tada bilo neriješeno, presudio bi glas patrijarha. Međutim, ja mislim da do toga neće doći, jer ipak, kada je u pitanju mjesto mitropolita CPC nema takvih podjela”, smatra Đenović.

Iako ne postoji formalno pravo i zahtjev da Episkopski savjet utiče na odluku u vezi sa Amfilohijevim nasljednikom, ipak se oni slušaju, objašnjava Đenović.

“Ipak su to ljudi sa terena. Ni crkvi ne ide u prilog da neki episkop bude postavljen negdje gdje nije poželjan i gdje će biti problema, tako da vjerujem da se glas Episkopskog savjeta itekako sluša”, kaže on.

Komentarišući navodni testament Amfilohija, Đenović kaže da, šta god u njemu bude pisalo, mitropolit nije mogao da postavli svog nasljednika, jer to radi Sabor episkopa SPC.

“On je mogao mogao da ostavi pismo, da da upute, ostavi određenu poruku, ali nisam toliko sklon da mislim da takvo pismo zaista postoji”, kaže on.

Na pitanje šta ako pandemija korone ne dozvoli okupljanje sabora u maju, Đenović kaže da očekuje da crkva iskoristi savremenu tehnologiju.

“Ukoliko se episkopi ne budu mogli okupiti zbog pandemije virusa korona, možda bi i crkva mogla da pređe na Zum, što bi bio veliki korak u cijeloj proceduri. U eri savremenih tehnologija nije nemoguće da se Sabor održi preko društvenih mreža. Mada ja ipak mislim da će se oni okupiti u maju”, zaključuje Đenović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније